Čuvajmo Srebrenicu - ZS

OHR SE SUPROTSTAVIO CIK-u: “Mora se primjeniti Ustav FBiH”

0

Nakon današnje sjednice CIK-a BiH, posve je jasno da većina članova ove institucije zagovara popis stanovništva iz 2013. godine kao osnov za provođenje izbornih rezultata, iako bi time bio prekršen Ustav FBiH.

Od OHR-a zatražili smo mišljenje šta bi značilo i kakve bi posljedice imalo provođenje izbornih rezultata na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine.

“Za žaljenje je što stranke na vrijeme nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. Mogli su se naći dobar kompromis i rješenja, ali nije bilo političke volje da se ovom pitanju ozbiljno pristupi. Na bh. vlastima je da nađu rješenje koje će omogućiti neometano formiranje vlasti. Nijedna stranka ne treba blokirati provedbu izbornih rezultata. Što se tiče popisa, OHR je više puta izjavio da se mora primijeniti Ustav FBiH. Ovaj stav je iznesen i u dopisu koji je OHR u svojstvu Amicus Curiae dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi sa predmetom Krišto”, kazala nam je Ljiljana Radetić, glasnogovornica OHR-a.

Podsjetimo, ukoliko bi se popis iz 2013. godine koristio kao osnov time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

(SB)

Odgovori

84 queries in 1.218 seconds.