Online komemoracija u Velikoj Britaniji za žrtve genocida u Srebrenici

0

Događaj će biti emitiran na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će videosvjedočenja i poruke preživjelih

Ove godine obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Organizacija “Remembering Srebrenica” i “BH UK Network” su posljednjih mjeseci uveliko sarađivali vezano za organizaciju centralne komemoracije obilježavanja 25.godišnjice genocida u Srebrenici koja se trebala održati u katedrali svetog Pavla u Londonu u julu.

Nažalost, usljed pandemije Covid-19, centralna komemoracija je odgođena do sljedeće godine, jer je prioritet dobrobit gostiju i govornika tokom ove krize.

– Ova godina je postala drugačija za mnoge ljude širom svijeta, te smo se morali naučiti i prilagoditi novonastalim okolnostima. Stoga, najavljujemo da će se organizirati historijska internetska komemoracija koja će se održati navečer u subotu, 11. jula 2020. godine povodom Dana sjećanja na Srebrenicu. Događaj će biti emitovan na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će videosvjedočenja i poruke preživjelih i ključnih ličnost, saopćeno je “BH UK Networka”.

Virtualni muzej – “Remembering Srebrenica” će kreirati virtualni muzej koji će milionima ljudi širom svijeta omogućiti da nauče o ličnim pričama iz rata i genocida u Bosni. Internetski muzej bit će “otvoren” tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu u sklopu obilježavanja 25. godišnjice.

– Molimo pripadnike bh. zajednice u Velikoj Britaniji i širom svijeta da budu dio komemoracije slanjem kratke priče, zajedno sa slikom ličnog predmeta ili značajnim sjećanjem na razdoblje rata ili izbjegličkog perioda objašnjavajući značenje predmeta i sjećanja. Cilj je osigurati platformu za preživjele kako ne bi samo podijelili dio njihove lične priče, već spomen na one koji više nisu s nama – saopćeno je.

Prijave se mogu slati do 22. maja, na slijedeće emailove: [email protected] ili na [email protected]

Tema za ovogodišnju komemoraciju 25.godišnjice genocida u Srebrenici je “Svaki korak je važan“ (Every action matters). Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da njhovim postupcima, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu da se suprostave mržnji, predrasudama i negiranju genocida.

(Avaz)

Odgovori