Home Novosti BiH Opet bih izabrao BiH prije Hrvatske: Bosna je moja domovina, ne Hrvatska

Opet bih izabrao BiH prije Hrvatske: Bosna je moja domovina, ne Hrvatska

Marko Topić je bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine.

 

 

Topić je ostao urezan duboko u sjećanja navijačima Bosne i Hercegovine, igrao je za našu zemlju u onim teškim trenucima, davao je svoj maksimum u svakoj utakmici za BiH.

Svoju profesionalnu karijeru počeo je u Švicarskoj, a nakon toga odlazi u Hrvatsku, u Varteks gdje je u 21 utakmici pogodio 7 puta. Trenirao je jedno vrijeme i sa Milanom, ali zbog prevelike konkurencije u napadu nikad nije dobio šansu da pokaže šta zna, zatim je otišao u FK Monzu za koju je odigrao 56 utakmica i 11 puta tresao mrežu.

Nakon Monze jednu sezonu odigrao je i u Austriji iz Beča gdje je u 24 utakmice 6 puta bio strijelac, naredna destinacija Topića bio je Energie Cottbus za koji je nastupao 2 sezone i zabio 13 golova u 58 utakmica. Nakon Energie Cottbusa karijeru je nastavio u VfL Wolfsburu i u 49 utakmica samo je 3 puta bio strijelac. Poslije Wolfsburga otišao je u Krylia Sovetov Samara gdje je za 3 sezone u 61 utakmici bio strijelac 19 puta. Karijeru je završio u Saturn Moscow Oblast u čijem je dresu mrežu tresao 17 puta.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupao je u periodu od 1997. do 2010. godine. Dres naše selekcije nosio je sa ponosom u 24 navrata, a 2 puta tresao je mrežu protivnika. Ostat će upamćen njegov gol protiv Hrvatske 1997. u Bariju kada je poljubio bh. grb, a zasigurno još više njegova velika izjava o tome meču sa kojom je još više kupio srca svih Bosanaca i Hercegovaca.

“Svi znaju da sam ljubio bh. grb kada sam postigao gol protiv Hrvatske i isto to bih učinio i danas da igram. Ja sam čovjek koji je Hrvat iz Bosne i Hercegovine i najponosniji sam što sam igrao za svoju državu.

Garantujem da toliko ponosni nisu bili ni Konjić, Hibić, a ni danas Džeko i Pjanić. Dolazim sada i na ovu utakmicu protiv Republike Irske i želim istaći da bih i danas odabrao Bosnu i Hercegovinu prije Hrvatske. Nikada nije bilo upitno za koga ću igrati, jer ja imam svoju državu.”

 

 

(bhdijaspora.net)

Previous articleRamiz Kadrić iz Drežnice kod Mostara krenuo pješice prema Potočarima
Next articleU Mostaru na zgradi federalne vlade osvanule zastave Hrvatske
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.