Optužnica i potjernica zbog ratnog zločina u Bratuncu: Seksualno zlostavljao mlađu Bošnjakinju

Prema dostupnim saznanjima, optuženi Novak Stjepanović se nalazi na području Republike Srbije

 

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Novaka Stjepanovića zv. Krke (1966), rođenog u Srebrenici, a nastanjenog u Ljuboviji, za kojim je na zahtjev Tužilaštva raspisana međunarodna potjernica.

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika VRS-a tokom 1992. godine, na području Bratunca, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“On je optužen da je u junu 1992. godine, nakon što je oštećena žrtva, žena mlađe dobi, bošnjačke nacionalnosti, prisilno odvedena iz objekata rudnika u mjestu Sase, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te dovedena u Bratunac, prijetnjom po život oštećene i uz upotrebu sile, počinio nad njom silovanje i seksualno zlostavljanje. Ovo je ostavilo izuzetno teške fizičke i psihičke ozlijede na oštećenu, jer se radilo o osobi mlađe životne dobi”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica predstavlja nastavak aktivnosti na procesuiranju kaznenih djela, ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u ratnim sukobima, za koja Tužilaštvo vodi više istraga koje se odnose na sva područja u BiH.

S obzirom na to da je protiv optuženog Stjepanovića na snazi još jedna optužnica Tužilaštva BiH i da se nalazi u bjekstvu i, prema dostupnim saznanjima, nalazi na području Republike Srbije, za optuženim je na zahtjev Tužilaštva BiH raspisana međunarodna potjernica i u narednom periodu poduzet će se aktivnosti sa ciljem njegovog lociranja i procesuiranja.

 

 

OSLOBOĐENJE PORTAL

Komentari su zatvoreni