Home Novosti BiH ORIĆ: VUČIĆ JE REKAO DA SAM NEKOME VADIO OČI, ZA TO ĆE...

ORIĆ: VUČIĆ JE REKAO DA SAM NEKOME VADIO OČI, ZA TO ĆE MI SE MORATI JAVNO IZVINITI!

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas i pravomoćno oslobodio heroja odbrane Srebrenice Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića optužbi za navodna ubistva trojice srpskih vojnika u općinama Srebrenica i Bratunac, sasvim očekivano uslijedile su burne reakcije iz Srbije i entiteta Republika Srpska.

Osim sramne izjave tužioca Miroslava Janjića, od koje se odmah ogradilo Tužilaštvo BiH, prdsjednice RS-a Željke Cvijanović, te mnogih drugih, od komentarisanja oslobađajuće presude ponovo se nije mogao suzdržati ni srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

– To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine – rekao je danas Vučić.

Dodao je i da je “očigledno da za Srbe neće biti pravde”.

– A za mene je čudo da neko nije osuđen, a postoje živi ljudu koji mogu da posvjedoče – “mudro” je zaključio srbijanski predsjednik, zaboravivši očigledno sudski utvrđenu činjenicu da se radi o “svjedocima” kojima se ne može pokloniti vjera i koje je Sud odbacio kao potpuno nekredibilne.

Osim toga, u sudnici su svjedočili i članovi porodica poginulih, a koji u svojim iskazima nisu krivicu za pogibiju svojih najmiljijih stavljali Oriću na teret.

Orić nam je danas kazao kako će zbog ove, ali i ranijih izjava Aleksandra Vučiča tražiti od njega javno izvinjenje.

– Taj čovjek je javno na televiziji izjavio da sam ja nekome vadio oči, prije nego što je optužnica i podignuta. Za to će mi se morati javno izviniti – kazao je za Orić danas za Faktor.

Podsjetimo, nakon što je po nalogu Srbije Orić uhapšen u Švicarskoj i donošenja odluke da će on ipak biti izručen u BiH, a ne u Srbiju, Vučić je i tada prokomentirao “da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde već politike”.

– Ko će vratiti oči Slobodanu Iliću i ko će vratiti desetine pobijenih Srba u Podrinju? Slobodana Ilića spominjem jer mu je svojim rukama Orić izvadio oči i preklao ga – rekao je Vučić, tada premijer Srbije, pozivajući se na iskaz “svjedoka” iz istrage, a koji mu u tom trenutku ne samo da nije smio biti poznat, već ga ni u kojem slučaju nije smio ni citirati, budući da se nije radilo o utvrđenoj činjenici.

Sud je današnjom presudom, konačno stavio tačku, između ostalog, i na takve konstrukcije.

Između ostalog, kada je u pitanju ono što se dešavalo u sudnici tokom ovog procesa, naročito iskazi zaštićenog svjedoka O-1 kojeg je tužilac Miroslav Janjić tretirao kao ključnog, a koji su sve vrijeme bili kontradiktorni i gdje se svjedok praktično “posvađao” sam sa sobom.

(Hayat/Foto:Arhiv)

Previous articleSrbija treba da se suoči sa prošlošću i poštuje međunarodne presude
Next articleZnate li ko je čovjek koji je predložio “Amandman o Srebrenici” u EP?
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.