Oslobođeni Mandić i radnici “Elta” TV: Genocid u Srebrenici nazvao “Božijom pravdom”

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i troje uposlenika “Elta” televizije oslobođeni krivice za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

 

 

Državno tužilaštvo je žalbu uložilo zbog povreda krivičnog postupka i zakona te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali je Apelaciono vijeće odbilo žalbu i potvrdilo oslobađajuću presudu.

Sud BiH je prvostepenom presudom 24. maja prošle godine oslobodio Mandića krivice za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog izjave iz 2014.

Teretio se da je za vrijeme intervjua na “Elta” televiziji izazvao mržnju ili netrpeljivost, između ostalog rekavši da su “zločini u Srebrenici nad Bošnjacima bili pravdena osveta i Božija pravda”.

Istom presudom su uposlenici “Elta” televizije Dejan Rakita, Marijana Savić i Mira Kostović, kao i preduzeće “Stijena herc”, oslobođeni krivice za pomaganje u izvršenju krivičnog djela, piše Birn.

Komentari su zatvoreni