Čuvajmo Srebrenicu

Oštar odgovor na otvoreno pismo Hamdije Fejzića

Nakon što je smijenjeni predsjednik Općinskog odbora SDA Hamdija Fejzić jutros uputio otvorno pismo u kojem za trenutno stanje u Srebrenici krivi Sadika Ahmetovića, Adila Osmanovića kao i vrh SDA, stigao je i odgovor, koji potpisuju odbornici Nedib Smajić, Alija Tabaković, Almir Dudić, Almir Muminović te Ahmetović. Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Organizator napada na Adila Osmanovića je Hamdija Fejzić. To svakodnevno potvrđuju i povratnici u Srebrenicu koji nas zovu svaki dan i koje je on lično zvao da dođu, a oni mu se nisu odazvali.

Također, i moralniji učesnici događaja se kaju zbog sramote u koju je Hamdija Fejzić nanio stranci i državi. On Hamdija Fejzić, danas se oglasio pismom Srebreničanima u kojem se predstavlja kao mirotvorac. Osoba u njegovom liku je posljednja koja to može i to samo potvrđuje njegov karakter, da poslije ove neviđene sramote i primitivizma, sebi da za pravo da drži moralne lekcije o jedinstvu.

Odmah nakon preuzimanja SDA u Srebrenici Fejzić je nametnuo metod sile i zastrašivanja koji je kulminirao protestima ispred Opštine Srebrenica koji su organizovani da podrže bivšeg načelnika Durakovića, jer je Fejzić ušao u sukob i sa tadašnjim načelnikom koji je jedno vrijeme bio u ostavci zbog njega, a razlog je sam Duraković saopćio medijima da ga Fejzić napada zato što njegova firma ne dobiva poslove od Općine, jer svima u Srebrenici je poznato da je dugi niz godina dobivao poslove od ranijih načelnika koji su bili višemilionski, kao i grantove od Vijaća ministara što se može vidjeti uvidom u dokumentaciju Općine Srebrenica.

Jedan od razloga što je gospodin Duraković izgubio je i negativna kampanja koju je Fejzić provodio prije izbora protiv Durakovića, jer je bolesno htio da bude načelnik Srebrenice. Fejzić koji u Općini gdje je počinjen genocid, izgubio izbore svojim neznanjem, kasnije podijeli i odbaci odbornike koji su dobili legitimitet na izborima i formira vlast sa sprskom većinom, ako ima iole morala i političke odgovornosti ne čeka da ga smjenjuju viši organi nego podnosi ostavku.

Fejzić zbog svog interesa i interesa njegovog regionalnog političkog mentora i dalje dijeli Bošnjake u Srebrenici, prijeti i zastrašuje i pokušava po svaku cijenu spasiti sebe, a poturajući cijeli grad i Bošnjake za svoj interes.

Ostavka je bila logičan slijed, ali nakon prošlonedjeljnje neviđenje sramote koju potvrđuje na destine povratnika o njegovoj, ulozi koju je vidjela kompletna bh. javnost treba i mora biti sankcionisana isključenjem iz stranke. Ovo je do sada najveća mrlja na stranci od njenog osnivanja i vjerujemo da će Predsjedništvo potvrditi ono što je predsjednik Izetbegović najavio da će nalogodavci i izvršioci biti odstranjeni iz stranke.

Nas ne iznenađuje odnos Fejzića prema gospodinu Osmanoviću i ostalim državnim i stranačkim funkcionerima, jer ga poznajemo iz vremena agresije kada je bio predsjednik izvršnog odbora opštine Srebrenica, njegovo i tada bahato ponašanje kao i sada se vidjelo.

Ima puno apsurda koji su vezani za gospodina Fejzića, a najveći je da je u toku agresije donedavni predsjednik SDA inicirao i glasao za zabranu djelovanja SDA u Srebrenici. To je potvrda odnosa prema stranci i prema demokratiji. I danas je njegov odnos prema Bošnjacima isti. Jedina razlika je što se sad provodi prema djeci šehida, a u vrijeme agresije prema njihovim roditeljima. To se vidi na primjeru Rusmira Halilovića kojem je poginula kompletna muška populacija rodbine i kojeg je otpustio sa mjesta sekretara SDA. Rusmir je diplomirani pravnik koji je od tih 300 KM živio u Srebrenici. Također, odluko na Skupštini Opštine da sa srpskom većinom smijeni magistra kriminalistile Emira Bektića, dijete bez oba roditelja, kojem je tih 100 KM članstva u Upravnom odboru bilo jedino primanje.

Veliki apsurd je također i to što Fejzić nije imao odluku Opštinskog odbora SDA Srebrenice da uđe u formiranje skupštinske većine, već je to uradio samovoljno sa još jednim odbornikom. Fejzić je uporno izbjegavao razgovarati sa ostalim odbornicima koji nisu bili za to da se uđe u vlast dok se ne definišu jasni uslovi pod kojima bi se formirala većina.

Lista politike Hamdije Fezića tako je veoma velika i bilo bi potrebno na stotine redaka da se ispiše. Srebreničani su uvijek znali glasati i sigurni smo da će tako i u budućnosti biti sa boljim rukovodstvom SDA u Srebrenici.”