Oštra reakcija Islamske zajednice na tvrdnje Milorada Dodika

Zlonamjerna je i neistinita tvrdnja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kako je “za vrijeme Božića napadnuta Crkva u Blažuju, a da nikada nije bilo napada na džamiju u entitetu Republika Srpska za vrijeme ramazana”, kazao je za Preporod.info, Muhamed Jusić, glasnogovornik Islamske zajednice u BiH.

Podsjetio je da je lista napada na objekte Islamske zajednice u RS-u u ramazanu i van ramazana duga, kao i lista napada na vjernike i imame.

“Sjetimo se samo slučaja uriniranja džamijskih vrata, prije teravih-namaza u Trebinju, u ramazanu 2007. godine, kada je prijećeno i tamošnjem glavnom imamu. Samo u 2009. su u ramazanskom izvještaju zabilježeni napadi na džamije širom RS-a. Te godine su prema izvještajima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka vjernici prilikom odlaska, boravka i povratka iz džamija, bili izloženi verbalnim napadima, psovkama, prijetnjama i vrijeđanjima”, kazao je Jusić.

Podsjetio je da su tokom prvih ramazanskih dana na meti bile džematlije Stupničke džamije.

Tada je više osoba pripremilo kamenice da kamenuje džamiju. Pošto su njihove namjere prozrene uzvratili su vrijeđanjem vjernika, a u drugom navratu, sljedeću noć, ova je džamija kamenovana. Također su i džematlije Sefer-begove džamije u Banja Luci u mjesecu ramazanu bili izloženi vrijeđanju, psovkama i prijetnjama. Godinu dana ranije, skoro da nije prošao dan ramazana a da na području Muftijstva banjalučkog nije zabilježen incident u džamiji ili oko nje.

“Te godine je Sefer-begova džamija ‘u po bijela dana’ kamenovana i oskrnavljena, porušena je ograda na mjestu nekadašnje Arnaudije džamije. Iste godine su muškarci nagi do pojasa ulazili u džamijske hareme i prijetili džematlijkama, kada su presretani vjernici na putu do džamije, prijećeno im da će im zapaliti džamiju i uzvikivane parole ‘Nož, žica, Srebrenica’”, podsjetio je Jusić.

“Svi građani mogu posjeti zvaničnu stranicu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uvjeriti se u dugu listu napada u ramazanu i izvan njega koji su se dešavali širom RS-a, od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas”, dodao je Jusić.

“I pored toga ne bismo se trebali utrkivati u tome gdje je više džamija ili crkava napadnuto. Naprotiv. Svaki zločin iz mržnje na svakom dijelu Bosne i Hercegovine bi trebao da nas podjednako pogađa. Zato Islamska zajedica u Bosni i Hercegovini podržava nastojanje Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini da se svaki napad iz mržnje zajednički osudi i adekvatno procesuira”, istakao je Jusić.

Naglasio je i to da je Islamska zajednica svaki put kada se dese napadi iz mržnje, tražila reakciju nadležnih organa i činila sve da se takvi događaji ne koriste za raspirivanje vjerske ili nacionalne mržnje.

“Tako su njeni predstavnici postupili i nakon napada na džamiju u Bosanskoj Dubici koji se desio dan prije Dodikove izjave. Nažalost, očito je da je nekim političkim akterima i dalje više stalo do potkopavanja povjerenja i zajedničkog života u ovoj državi nego do činjenica”, kazao je Jusić, glasnogovornik IZ-a u BiH.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close