OŠTRA REAKCIJA IZ BRUXELLESA: Schmidt je potpuno nekvalificiran za posao visokog predstavnika, neodgovorno je da nema reakcije na poziv Željani Zovko…

Nijemac Christian Schmidt je potpuno nekvalifikovan za posao visokog međunarodnog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i samo to dokazuje, poručio je Toby Vogel, analitičar Vijeća za demokratizaciju politike.

Vogelova reakcija uslijedila je na najavu okruglog stola koji organizira Njemačko društvo za vanjsku politiku (DGAP) i mladi te organizacije pod nazivom “BiH: Izgledi nakon izbora“.

Podsjetimo, u diskusiji će osim Schmidta učestvovati i Marie-Janine Čalić, profesorica historije na Univerzitetu Ludwig Maximilian u Munchenu.

U septembru 2021. godine na jednom skupu u Njemačkoj Čalić je govorila i o Srebrenici.

“Nacionalistički orijentirani Bošnjaci su od Srebrenice napravili ‘izabranu traumu’. Srebrenica takvima do danas služi kao argument da ‘kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima’.

Također je govorila i o nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava i zabranjuje negiranje genocida, te se zapitala kako će Schmidt provesti taj zakon.

Na istom skupu učestvovao je i visoki predstavnik Schmidt, a video njegovog obraćanja je obrisan.

Osim Čalić, na okrugli stol pozvana je i jedna od najglasnijih zagovornica etničke podjele BiH kroz usvajanje segregacijskog Izbornog zakona, hrvatska europarlamentarka Željana Zovko.

Povodom događaja na kojem će Schmidt biti sa onima koji relativiziraju genocid i žele podjelu BiH, Vogel je napisao: “Nijemac Christian Schmidt je potpuno nekvalifikovan za posao visokog međunarodnog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i samo to dokazuje. Ne očekujem bolje od njega. Ali, neodgovorno je da na DGAP-eov poziv Željani Zovko nema reakcije”, poručio je Vogel.

Komentari su zatvoreni