Home Novosti BiH OSUĐEN JE ČITAV POLITIČKI VRH: Presuda Mladiću i eventualne implikacije na pravni...

OSUĐEN JE ČITAV POLITIČKI VRH: Presuda Mladiću i eventualne implikacije na pravni status RS

U Bosni i Hercegovini čulo se puno komentara na presudu Ratku Mladiću, od onih koji su pozdravljali odluku Haškoga tribunala, do otvorenih osuda. Neke od analiza idu i u smjeru eventualnih posljedica po pravni status Republike Srpske.

 

 

Ratko Mladić, kao bivši komandant Glavnog štaba VRS, samo je posljednji visoki funkcioner vojnog i političkog rukovodstva Republike Srpske, koji su u Hagu osuđeni za najteža krivična djela, počinjena tokom rata.

Kao saučesnici udruženog zločinačkog pothvata u haškim presudama označeni su Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, Momčilo Krajišnik, ratni predsjednik Skupštine, te ratni potpredsjednici Republike Srpske, Biljana Plavšić i Nikola Koljević.

“Republika Srpska, sada je sasvim jasno, mora nestati. To je sasvim jasno poslije svih presuda. Osuđen je politički vrh, sad i vojni vrh. Kako da opstane ta Republika Srpska na ovim temeljima”, istakao je Emir Zlatar iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Mi govorimo o ljudima koji su po liniji individualne krivične odgovornosti proglašeni krivima za genocid. O toj dimenziji trebamo govoriti”, kazao je Mirsad Tokača.

No, koliko je ta dimenzija realna. Republika Srpska kao entitet u Bosni i Hercegovini, potvrđena je Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je i Ustav zemlje. Službena Banjaluka smatra da je time Republika Srpska međunarodno priznata kao entitet, i da to ne može promijeniti nikakva presuda. Također je poznato da bilo kakve izmjene Ustava zahtijevalju puni konsenzus tri naroda i dva entiteta, ili – intervencionizam međunarodne zajednice.

“Oni ne shvataju da ove presude ne mogu ostati bez reperkusija. Da je kredibilitet te tvorevine a ne samo ljudi. Do sada su ljudi bili upitni, poput Dodika”, komentarisao je akademik Muhamed Filipović.

Na naše pitanje ko mora to uraditi, Filipović je odgovorio: “Pa međunarodni faktor. Ali oni to neće, oni bježe od toga. Oni bježe od svega. Ali moraće. Ako ne budu bili u stanju to učiniti, ovdje će im se useliti Putin”.

S druge strane poruke političara idu u drugom pravcu. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, rekao je da je sve ono što stoji u presudi, treba da ide na teret Ratku Mladiću, a nikako cijelom srpskom narodu.

“Jer od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH, skinuti hipoteku zločina s naroda, locirati na pojedince, bez obzira na to koliko je tih pojedinaca bilo”, izjavio je Izetbegović.

“Osuditi Ratka Mladića da je kriv za udruženi zločinački poduhvat je, htjeli ne htjeli, neka vrsta kolektivnog suđenja”, mišljenja je Dodik.

Presude Haškog tribunala, premda se odnose na udruženi zločinački pothvat, tretiraju isključivo individualnu odgovornost, a ne kolektivnu.

U kontekstu eventualnih posljedica po status Republike Srpske, ne treba zanemariti ni stalne pozive najvećih svjetskih sila, Rusije, SAD, Evropske unije, ali i OHR-a, da su svi u BiH dužni poštovati Dejtonski mirovni sporazum i Ustav zemlje, sastavljene od dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

 

 

Autor: N1

Previous articleBratunac: Muškarac teško povrijeđen nakon eksplozije u minskom polju
Next articleNE OPROSTI IM BOŽE, ZNALI SU ŠTA RADE !
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.