Otišli smo do vraga sa našom politikom popuštanja

Predsjednik Savjeta roditelja djece iz Konjević Polja Muhizin Omerović nije iznenađen najavom ministra prosvjete i kulture RS Daneta Maleševića da će na teritoriji RS biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici.

 

 

Ja ne krivim srpsku politiku. Mi znamo kakva je ona, znamo šta oni hoće, jer su to davno pokazali. Stvar je našeg stava, a mi povodom toga nemamo stav. Krivim samo nas, počev od samih roditelja, jer školama u RS ima oko 7.000 bošnjačke djece, a samo u dvjema školama, roditelji se bune, dok svi ostali ćute i pognu glavu, do ovih koji nas vode, kaže Omerović u razgovoru za Vijesti.ba

 

VIJESTI.BA: Kako tumačite izjavu ministra prosvjete i kulture RS Daneta Maleševića da će na teritoriji RS biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici?

OMEROVIĆ: To nije ništa novo. Kada smo mi u pitanju, oni će ići do krajnosti, negirati sve što je naše. To, ponavljam, nije ništa novo, to je očekivano, a ja očekujem i gore stvari. Međutim, problem je u tome što su, s druge strane, roditelji bošnjačke djece u RS odavno zaboravili ko su i šta su. Nemaju “petlju” da konačno ustanu i kažu: “Dosta je bilo. Ne može više ovako. Ne damo da nas ugnjetavate i hoćemo da naša djeca žive normalno”. Bošnjaci se u RS osjećaju ostavljeno, napušteno i nažalost više nemaju ni volju, ni snagu, ni hraborst da brane svoja prava, svoju djecu.

VIJESTI.BA: Ko je kriv za takvo stanje? Politika Banjaluke ili politika Sarajeva? 

OMEROVIĆ: Ja ne krivim srpsku politiku. Mi znamo kakva je ona, znamo šta oni hoće, jer su to davno pokazali. Nema dileme da oni nastavljaju ono što su započeli. To je njihova stvar i oni rade svoj posao.Problem je u tome što mi ne znamo šta hoćemo. Definitivno smo ostavljeni i izgubljeni. Oni znaju šta hoće, oni RS smatraju državom, a nas uopšte ne vide. Uostalo, za 20 godina nas više i neće biti ovdje nastavili se ovakva politika prema nama. Ako vam neko negira jezik, a samo dvije škole, Konjević Polje i Vrbanjci, pobune se protiv toga, a svi ostali ćute i pognu glavu, stvar je završena.

VIJESTI.BA: Politika Sarajeva? Politika međunarodne zajednice? 

OMEROVIĆ: Ja sam davno prekrižio međunarodnu zajednicu. Znamo kakav je njen odnos bio tokom rata, poslije rata je isti. Preživio sam Srebrenicu i znam kakav je odnos međunarodne zajednice prema nama. Naprosto, ona za mene više ne postoji.

Druga stvar, naša politika ide logikom popuštanja. Međutim, mi smo sa tom politikom otišli do vraga! Jednostavno, mi u RS više nemamo vremena. Ovdje je sudija svirao kraj davno, a mi još jurimo loptu po terenu misleći da ćemo dati go. Međutim, nema ništa od toga.

Mi smo završili svoju priču ovdje sa ovakvim stvarima, jer niko nije ustao protiv toga. Hajde da vidimo ko se bavi, recimo, rješavanjem pitanja jezika, nastavnih planova i programa u RS, koji su definitivno diskriminatorni prema Bošnjacima? Niko se time ne bavi. Ako se mogu riješiti sva ostala politička pitanja, zašto se ne može riješiti pitanje jezika? Pa hajde jednom da i mi povučemo ručnu, da kažemo da ne može dalje, da ovo po cijenu života ne može dalje…

Stvar je našeg stava, a mi povodom toga nemamo stav. Izgubili smo “petlju” koju smo u ratu imali. To je pitanje časti i dostojanstva bića. Dozvolili smo da nam rade sve to, a oni to maksimalno koriste. To je tako, krivim samo nas, počev od samih roditelja, jer školama u RS ima oko 7.000 bošnjačke djece, a samo u dvjema školama, roditelji se bune, dok svi ostali ćute i pognu glavu, do ovih koji nas vode.

VIJESTI.BA: Mogu li roditelji sami istrajati u ovoj borbi ili im je potrebna sistemska podrška? Oštre kritike na račun ministra Maleševića uputio je potpredsjednik Ramiz Salkić. 

OMEROVIĆ: Roditelji djece iz Konjević Polja i Vrbanjaca pokazali su da može. I dan danas kažemo da naša djeca, po cijenu bilo čega, neće učiti po tom sistemu koji ih ponižava. Definitivno neće biti dio tog sistema.

Što se tiče političara… Dajte da vidimo konkretno šta je ko uradio! Oni se samo pojavljuju pred izbore i daju izjave samo da nešto kažu. Dosta nam je toga! Njihova djeca idu u privatne škole, a sirotinju su ostavili da se snalazi kako zna.

 

Razgovarala: Nevena Ćosić

 

(Vijesti.ba)

Komentari su zatvoreni