OVA FOTKA IM JE DOVOLJAN RAZLOG: SDA Bratunac poziva Bošnjake da glasaju za opoziv radikalnog načelnika

Odbornici Skupštine općine Bratunac izglasali su 7. jula odluku o pokretanju opoziva načelnika ove općine Srđana Rankića i za 7. august najavili referendum na kojem će biti utvrđeno da li uživa povjerenje građana.

Za opoziv je glasalo 19 prisutnih od ukupno 25 odbornika, koliko broji saziv bratunačke skupštine. Četiri su odbornika Bošnjaka Vehid Dedić, Fehim Smailović, Ćazim Jusupović i Safet Golić. Svi oni glasali su za opoziv Rankića.

Aktuelni načelnik prema onome što se može čuti od Bošnjaka koji žive u Bratuncu je krajnje radikalan, a navodno se čak “oteo kontroli i Srbima”. Prema nezvaničnim informacijama Rankić solira, a snage je udružio sa jednim sveštenikom SPC-a i Mladenom Grujičićem, načelnikom Srebrenice. Stoga su za njegov opoziv glasali i srpski odbornici iz svojih razloga, dok su bošnjački odbornici između ostalog podršku opozivu dali jer je zatrovao međunacionalne odnose u Bratuncu, samoinicijativno promijenio grb Općine te stavio ikonu, protjerao Bošnjake iz izvršne i zakonodavne vlasti, pokrenuo inicijativu za davanje imena ulici 9. januar, prikrio tragove genocida u Kravici, postavljao slike poginulih vojnika Srba uz put prije dženaze u Potočarima…

Rankić sada, prema nezvaničnim informacijama, pokušava na sve moguće načine potkupiti Bošnjake, a traži i način da ih zaustavi da izađu na referendum.

Stoga je Ramiz Salkić, predsjednik SDA Bratunac pozvao sve Bošnjake iz ove općine da izađu na referendum u nedjelju 7. augusta i glasaju za opoziv Srđana Rankića s mjesta načelnika.

“Ne postoji nijedan razlog zašto bi Bošnjaci Bratunca bili protiv opoziva, a puno je razloga zašto bi trebali biti ZA opoziv. Tretiranje Bratunca kao srpskog grada, protjerivanje Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti, diskriminiranje Bošnjaka pri zapošljavanju, uzurpacija vakufske imovine, skrnavljenje mjesta počinjenja genocida, provociranje žrtava genocida… Dug je spisak razloga zašto glasati ZA opoziv načelnika Srđana Rankića.

Ne postoji nijedan valjan razlog da bilo koji pojedinac ili organizacija koji okupljaju Bošnjake rade i lobiraju da se glasa protiv opoziva. Ako i postoje to su lični i pojedinačni interesi uglavnom motivisani ličnom koristi, a ne interesima Bošnjaka Bratunca. Zbog toga vi Bošnjaci koji imate lične dokumente u Bratuncu, živite u Bratuncu ili ste trenutno na odmoru u Bratuncu, vi Bošnjaci Bratunca koji imate pravo glasa u odsustvu za Bratunac u nedjelju izađite na referendum i glasajte ZA opoziv. Na ovaj način šaljemo poruku našeg jedinstva, naše odlučnosti da se svi zajedno do kraja borimo za naša prava u ovom gradu.

Nikada nećemo odustati i nikada nećemo prihvatiti da budemo građani drugog reda u našem gradu. Nama ne smeta načelnik općine srpske nacionalnosti koji će uvažavati naše postojanje, naša prava i koji će sve građane gledati jednako. Trenutni načelnik općine to nije i zbog toga svi zajedno pokažimo u nedjelju da njegove vrijednosti nisu naše vrijednosti”, poručio je Salkić.

Protiv Srđana Rankića, Tužilaštvo RS-a je podnijelo krivičnu prijavu zbog sumnje za postavljanje fotografija ubijene djece i vojnika Vojske RS-a na putu Bratunac-Potočari pred 11. juli.

(Faktor)

Komentari su zatvoreni