Čuvajmo Srebrenicu

Ovaj tekst će Dodik izgovoriti tokom polaganja zakletve u Sarajevu: “Ovim se zaklinjem da ću savjesno…”

0

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj supštini Republike Srpske.

“Sjednica Narodne skupštine je zakazana ili će biti zakazana za 19. novembar u 14 časova. Prvo će biti birano skupštinsko rukovodstvo, odnosno verifikacija mandata, nakon toga će zakletvu položiti novoizabrani predsjednik Republike Željka Cvijanović, a onda i ja”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je dodao da ga dan poslije čeka inauguracija u Sarajevu, te da se prvi put suočava sa procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče.

Dodik je naglasio da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju certifikat i polože zakletvu, a potom i konstituiše Predsjedništvo i odredi predsjedavajući ove institucije.

“Tekst zakletve je potpuno benigan”, kazao je Dodik.

A prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući sljedeću svečanu zakletvu:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Odgovori