Home Novosti BiH Ovako je Milorad Dodik 1995. govorio o važnosti uništenja Bošnjaka u Bihaću

Ovako je Milorad Dodik 1995. govorio o važnosti uništenja Bošnjaka u Bihaću

Milorad Dodik

Malo je Bosanaca i Hercegovaca, pogotovo Bošnjaka koji znaju ili žele da znaju kakva je prava uloga Milorada Dodika u činjenju zločina nad Bošnjacima tokom agresije na našu zemlju. Milorad Dodik je ispričao laži o svojoj ratnoj prošlosti. On je bio aktivni sudionik u procesu ozakonjivanja i podsticanja srpske vojske na uništenje Bošnjaka

 

 

 

U dokumentima koje ćemo u nastavku citirati jasno se vidi da je Milrad Dodik kao član zakonodavnog tijela zločinačke družine, koja je sprovodila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, imao aktivnu ulogu u planiranju uništenja Bošnjaka u Cazinskoj krajini. U transkriptima ratnih sjednica Narodne  skupštine Republike Srpske nalazi se  dio govora Milorada Dodika sa 50. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 16. aprila 1995. godine u tada još uvijek okupiranom Sanskom Mostu, Milorad Dodik sam otkriva svoju ulogu u agresiji na Cazinsku Krajinu. Na početku svog govora Milorad Dodik se žali što se sjednica održava u Sanskom Mostu i to u neuvjetnim prostorijama. U daljem dijelu govora Milorad Dodik se slaže sa generalom Ratkom Mladićem oko njegovih nastojanja da se stvore bolji uvjeti za Vojsku Republike Srpske kako bi mogla uspješno da ratuje na bihaćkom ratištu.

Uz dužno poštovanje prema gospodinu Vještici, ja vjerujem da su njegovi zahtjevi da zauzmemo Tuzlu, Sarajevo i druge veće  gradove kao i za Bihać, sada nerealni i njih treba odbaciti. Ove gradove smo trebali zauzeti odmah na početku rata, tada to nismo uspjeli i sada su ti zahtjevi nerealni… Ja mislim da je došlo vrijeme da razmislimo da od naših saveznika Rusa tražimo da se spriječi bilo kakva nova misija Kartera (misli na bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, op.a.) i drugih trčkarala sa Zapada, zbog jednostavnog razloga što smo imali loše iskustvo sa prvim dolaskom ovog čovjeka, Kartera. Ja otvoreno sada kažem da  je njegova misija direktno uzrokovala da ne osvojimo Bihać.’

Milorad Dodik se nije  zaustavio na žaljenjima i željama da se zauzme Bihać. U nastavku je predložio kolegama poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske da podrže generala Ratka Mladića da sredi Cazinsku krajinu i jednom zauvijek sredi Peti korpus i to na način da direktno ili indirektno pomognu sukob Bošnjaka u Cazinskoj krajini, a sve u cilju da se zauzme čitav bihaćki kraj (ovo je jedan od pokazatelja zašto Milorad Dodik mrzi generala Atifa Dudakovića).

U skladu sa našim zaključkom o vojnoj situaciji, moram istaknuti da moramo finalizirati naš zadatak koji podrazumijeva rješenje vojne situacije u Cazinskoj krajini. Direktno ili indirektno uništiti Peti korpus kako više ne bismo  imali jakog neprijatelja na obalama Une koji bi mogao da nas destabilizira.”

Jedino je u Bosni i Hercegovini moguće da jedan politčar, sa ovakvom ratnom prošlošću, u miru nastavi svoju ratnu misiju nesmetane borbe protiv ljudi koje oduvijek smatra zakletim neprijateljem. Također, ovo je dokaz koliko smo mi Bošnjaci obezglavljeni i u jadnom stanju. Generala Atifa Dudakovića danas nema niko, a sve su prilike da niko ni ne  želi, da ga zaštiti od nasrtaja Milorada Dodika i njegovih četničkih saboraca. Atif Dudaković je zajedno sa svojim hrabrim borcima u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i Cazinsku Krajinu  ponosno stao na put Miloradu Dodiku i njegovom jaranu Ratku Mladiću. Iako je to žarko želio i za to se svim svojim političkim autoritetom zalagao, Milorad Dodik nije uspio ni direktno ni indirektno uništiti Peti korpus. Generalu Dudakoviću su danas ruke svezane, od oružja ima samo istinu. A istina je danas u Bosni i Hercegovini nemoćno oružje. Pa ipak, nadamo se da će general Dudaković na kraju dobiti i ovu bitku protiv Milorada Dodika i ostatka četničkih hordi iz Republike Srpske!

 

 

SAFF.ba

Previous articleUređuje se Trg žrtava genocida u Srebrenici kod Željezničke stanice
Next articleMAJKU I KĆERKU NAPAO PIJANI MUŠKARAC JER SU NOSILE HIDŽAB
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.