OVIM AVIONOM ZLOGLASNE CRVENE BERETKE NAPADALE SU NASERA ORIĆA

0

Avion J-20 Kraguj projektovan je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća kao “masovni narodni avion”, to jest kao neka vrsta lake borbene “partizanske” avijacije koja će sa podesnih travnatih poletnih staza i u pozadini okupirane teritorije da leti na zadatke borbenog uznemiravanja neprijatelja u brdsko-planinskim terenima, pod zaštitom mraka i oblaka.

Prva serija od 14 aviona izrađena je 1967. godine a deset godina kasnije urađeno je još 27 aviona, koji su korišteni u eskadrilama lake borbene avijacije i za obuku rezervnih pilota bivše JNA na aerodromima Brnik, Lučko, Pančevo i Tuzla.

Nakon što su 1988. godine izbačeni iz upotrebe u bivšoj JNA, predati su na korištenje Teritorijalnoj odbrani Slovenije i Crne Gore, gdje su dočekali upotrebu u agresiji Srbije na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, a pod kontrolom jednice Državne bezbjednosti Crvene beretke letjeli su na zadatke vatrene podrške u Podrinju kao i na Kosovu.

Prvi potez bivše JNA u Sloveniji bio je da pošalje pilote na Brnik da prebace te avione u Srbiju, da ih ne bi koristila TO Slovenije u ratu. Korišten je i u Slavoniji, pa u Konavlima i u Krajini. Crvene beretke su ga koristile za suzbijanje napada snaga Nasera Orića iz Srebrenice, a iste snage koristile su ga u borbama kod Kline na Kosovu. Iako je pravljen za drugačiji rat, učestvovao je u svim ovim borbama- rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Iako nepopravljivo spor i koncepcijski zastario u svim borbama oboren je samo jedan Kraguj i to u Konavlima 1991. godine kada su ga oborili crnogorski rezervisti.

Odgovori