Ovo je monstrum Tomislav Šipčić, general pod čijem je komandovanjem ubijeno najviše djece u Sarajevu

Podaci o broju ubijene u opkoljenom Sarajevu, u periodu od 1992. do 1995. godine, nakon agresije na BiH bili su poznati gotovo svuda u svijetu. Spomenici, knjige, filmovi opominjat će na tužni broj 1.601, na isto toliko dječijih života koje je agresor zauvijek prekinuo. U priču o ubijanju sarajevske mladosti u historiji mora ostati upisano i ime Tomislava Šipčića koji danas živi slobodno i koji nikada do sada nije procesuiran zbog svojih uloga na brdima oko Sarajeva.

 

 

Poslijeratna istraživanja pokazala su i dokazala kako djeca u Sarajevu nisu ubijana “slučajno”, već da su bila meta i ubijano planirano, sistematski i s namjerom.

Dokaz tome su podaci koji govore da su djeca u Sarajevu, za vrijeme opsade, ubijana u skupinama i najčešće onda kada nije bilo borbenih dejstava. O tome govori i podatak da je na 65 lokacija u Sarajevu ubijeno dvoje i više djece, kao i stravični podatak da je 53 djece ubijeno iz snajpera.

Najviše djece u Sarajevu ubijeno je za vrijeme Tomislava Šipčića koji je komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom Vojske Republike Srpske i direktno držao grad za opsadom.

U kratkom periodu njegovog komandovanja, za nepuna četiri mjeseca ubijeno je 138 djece i to je najveći intenzitet ubijanja djece za vrijeme opsade.

Uprkos ovim podacima, Šipčić se nikada nije našao pred licem pravde.

Pod njegovom komandom je sa brda zapaljena i Vijećnica, u noći s 25. na 26. august 1992. kada je nacionalno blago BiH nestalo u plamenu granata ispaljenih s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

Iako se zna da je komandant snaga koje su spalile Vijećnicu, ali i Orijentalni institut u Sarajevu, Olimpijsku dvoranu Zetra i Dom mladih Kulturno-sportskog centra Skenderija, bio general upravo Šipčić, ovaj bivši oficir JNA nikada nije procesuiran: protiv njegova nije podignuta nikakva optužnica iako su oba njegova nasljednika na položaju komandanta već odavno iza rešetaka.

Šipčić je poznat i po izjavi koju je 16. jula 1992. godine objavila beogradska Politika: “Komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine general-major Tomislav Šipčić, kako javlja Srna, optužio je danas muslimanske snage da bacaju srpsku decu lavovima u sarajevskom zoološkom vrtu. General Šipčić je o tome telegramom obavestio načelnika Štaba snaga UNPROFOR-a brigadnog generala Luisa Mekenzija. U telegramu se, takođe, navodi da su muslimanske snage u ‘Pionirskoj dolini’ kod zoološkog vrta formirale koncentracioni logor za Srbe. Šipčić je pozvao Mekenzija da učini sve kako bi se zaustavilo zlostavljanje i brutalno ubijanje Srba.”

Šipčić u Beogradu već 25 godina živi kao slobodan čovjek.

 

 

(BNN.BA/ZASREBRENICU.ba)

Komentari su zatvoreni