OVO JE PJEVAČ “LEXINGTON BENDA” KOJI JE OSUMNJIČEN ZA SKRIVANJE RATKA MLADIĆA

Bojan Vasković je bio rođak preminulog oficira Vojske Republike Srpske Jove Đoge, koji je bio glavni organizator mreže jataka koja je pomagala Ratku Mladiću od 2002. do 2006.

Bojan Vasković iz Leksington benda, njegova majka i sestra poslije 11 godina suđenja oslobođeni su optužbi da su u svom stanu skrivali haškog optuženika Ratka Mladaća.

Apelacioni sud osudio je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, sa rokom provjere od jedne godine, penzionisanog generala Marka Lugonju zbog toga što je u septembru 2002. u svom stanu u Beogradu krio haškog optuženika Ratka Mladića.

Kako je utvrđeno, Lugonja je, kako je i sam priznao, na nagovor generala Zdravka Tolimira, ali i zbog toga što mu je Mladić bio komandant, primio bjegunca u stan, obezbjeđivao mu namirnice i druga sredstva za život. U njegovom stanu Mladić se zadržao pet do šest dana.

Nema dokaza

Preostalih devetoro kojima se sudilo, a među kojima su i pjevač Leksington benda Bojan Vasković, njegova majka Ljiljana i sestra Tatjana Vasković Jeremić, oslobođeni su optužbi. Poslije 11 godina od početka suđenja sud je utvrdio da protiv ostalih nije zastarjelo krivično gonjenje, već da nema dokaza da su skrivali u to vrijeme najtraženijeg haškog bjegunca.

– Optužbi su oslobođeni Stanko i Predrag Ristić, Borislav Ivanović, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Blagoje Govedarica, Bojan, Ljiljana i Tatjana Vasković jer javni tužilac nije ponudio dovoljno dokaza kojima bi potkrepio svoju optužbu da su pomagali Mladiću u skrivanju, navodi se u odluci koju je donijeo Apelacioni sud.

Prvostepenom presudom optužba je bila odbijena i protiv Lugonje, ali pošto je Apelacioni sud procijenio da nije došlo do zastarjevanja, on je osuđen uslovno.

Prvooptuženi umro

Kao glavni organizator mreže jataka koja je pomagala Ratku Mladiću od 2002. do 2006, podsetimo, bio je označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on preminuo tokom postupka. Pjevač Leksington benda bio je njegov rođak, piše Kurir.rs.

Komentari su zatvoreni