OVO JE SKANDALOZNO: Direktor BIRN-a otkrio detalje poražavajućeg rada Tužilaštva BiH – “Godinama imamo više tužioca u Tužilaštvu BiH koji…”

Nijedan od trojice čelnika Tužilaštva BiH od njegovog osnivanja 2003. godine nije dočekao kraj mandata, što bi se moglo desiti i aktueloj glavnoj tužiteljici Gordani Tadić.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a jeste da ona treba biti smijenjena, ali se čeka odluka Drugostepene komisije. Odluka je donesena u četvrtak, ali javnost još nije upoznata s njenim sadržajem.

O radu Gordane Tadić, njenom mandatu, situaciji u pravosuđu, večeras je u programu televizije Hayat govorio Denis Džidić, direktor Balkanske istraživačke mreže BiH.

Džidić se osvrnuo na poražavajuće rezultate rada Tužilaštva BiH na čelu sa Gordanom Tadić.

“Ti poražavajući rezultati su najevidentniji na dva polja i to su korupcija i predmeti ratnih zločina. U odnosu na rad na predmetima ratnih zločina BIRN je u proteklih nekoliko godina podrobno analizirala i izvještavala o tome koji su ključni izvještaji i suština je da imamo s jedne strane premali broj optužnica. Već nekoliko godina imamo više tužioca u Tužilaštvu BiH koji rade na predmetu ratnih zločina, nego što imamo podignutih optužnica. To u prevodu znači da postoje tužioci koji cijelu godinu rade i ne podignu niti jednu optužnicu i to se ponavlja iz godine u godinu i to je poražavajuće – kaže nam Džidić.

Dodaje da je još jedan problem kvalitet podignutih optužnica.

“Imamo niz situacija da se optužnice vraćaju na doradu, pa i više puta, a neke se odbijaju kompletno, što govori da postoji jedan problem koji je posebno potenciran u izvještaju međunarodne sutkinje Jonne Corner koja je dva puta bila ovdje. Također imamo problem što se i optužnice koje se podižu i potvrđuju često se podižu i potvrđuju protiv ili osoba koji se nalaze u bjekstvu, tako da se ti predmeti ne mogu voditi ili imamo situaciju da se podižu optužnice protiv osoba koje su već osuđene za ratne zločine i pred Sudom BiH i u Hagu, što je trošenje resursa. Kada je u pitanju borba protiv sistemske korupcije u BiH, posebno u javnim nabavkama, tu imamo situaciju koja je vrlo evidentna poražavajuća s aspekta podignutih optužnica, imamo mali broj optužnica za velike predmete i koruptivne afere, a s druge strane imamo optužnice protiv osoba koji kritiziraju Tužilaštvo za neke manje prekršaje”, naglašava Džidić.

Komentari su zatvoreni