Čuvajmo Srebrenicu

OVOM REČENICOM RAMIĆ JE IZAZVAO BIJES SNSD-ovaca: “Najgluplja stvar je odnos teritorije BiH 49 naprema 51 posto, nađite mi gdje u Ustavu BiH piše taj odnos”

Edin Ramić, u ime poslaničke grupe Zajedno za BiH, rekao je da je pravni titulat zemljišta država, da je zemljište i u FBiH takođe državno, s tim što njime upravlja FBiH.

– Ustavni sud BiH nije rekao kako će se ovo pitanje riješiti. On je samo rekao da je to nadležnost BiH. Najgluplja stvar je odnos teritorije BiH 49 naprema 51 odsto. Nađite mi gdje u Ustavu BiH piše taj odnos. Da li je 49 ili 51 odsto vaša i moja kuća – rekao je Ramić.

On je poručio da „SDA ne koristi Ustavni sud BiH kao instrument svoje politike“ već samo ustavne odredbe koje ima na raspolaganju.

Replicirao mu je premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je rekao da u Dejtonu piše 49 naprema 51 odsto terotorije BiH za RS, odnosno FBiH.

– Na osnovu tog Dejtona je napravljena ova BiH. I vi sada odjednom dođete u NSRS i kažete da sjednice nemaju smisla. Hajde mi vi nađite član Ustava BiH u kome piše da imovina pripada BiH, a ne entitetima – rekao je Višković.

(SB)