Paddy Ashdown održao veoma emotivan govor o Srebrenici: Ovo se više nikada ne smije ponoviti!

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Sir Paddy Ashdown održao je emotivan govor o Srebrenici.

 

 

Britanski diplomata nalazio se u Bosni Hercegovini u vrijeme genocida u Srebrenici, a njegov vam govor prenosimo u cjelosti:

– Nekoliko dana nakon pada Srebrenice, dok su ubijanja nastavljena, vozio sam se kroz bojište na Igmanu u pohabanom, starom Renaultu 5 sa nekim bosanskim prijateljima.
Čuli smo za tajni tunel ispod aerodromske piste, koji je bio jedina nada za izlazak iz opkoljenog Sarajeva.

Kad smo stigli u grad, svi su bili šokirani stravničnim događajima, mnogo strašnijim od svih horora Bosanskoga rata , koji se desio u „zaštićenoj zoni“ Srebrnice3.
Detalji stavičnog horora počeli su izlaziti na vidjelo narednih dana. Čak i  onima među nama koji sumo naviknuti na bosanski rat, činilo se nevjerovatnim.
Ali nije bilo!

Kasnije, postala mi je obaveza, dok sam bio visoki predstavnik u BiH da odem posjetiti masovne gorbnice i posmrtne ostatke u tuzlanskim pećinama. Tu se pokušavalo identificirati one koji su ubijeni, kako bi mogli dostojno biti pokopani u Memorijalnom centru u Srebrenici, gdje se nalazi više od 8 hiljada bijelih kamenova, koji red po red upiru prstom u nebo i optužuju nehumanost.

I tada smo svi rekli: Ovo se više nikada ne smije ponoviti“

Ali se ponovilo. U Ruandi, Iraku i Siriji pred našim očima.

I rekli da će pred sud pravde morati biti privedeni oni koji su počinili te zločine.

Ali nisu – nisu svi!

Obračunali smo se sa glavnim tvorcima ubijanja, to je istina. Ali, mnoge druge ubice još slobodno šetaju Bosnom nedaleko od mjesta Golgote koja su sami kreirali.
Nije bilo u opisu moga posla kao visokoga predstavnika da pravim poseban memorijalni centar u Potočarima.

Ipak, izuzetno sam ponosan što sam u životu imao priliku raditi sa Munirom Subhašić i Majkama Srebrenice i imati malu ulogu u nastajanju ovog svetog Memorijala i naše obaveze da ih se sjećamo svakoga dana.

Nije dobro kriviti religije za ono što se desilo. Bezbožnici iz svake religije počinili su ovaj užas, a oni koji su istinski vjernici su tražili mogućnost da ih zaustave.
Ne možemo kriviti religiju. Riječ je o ekstemistima svih relgija koje ćemo proklinjati mi i generacije koje dolaze, rekao je Ashdown.

Autor: Avaz.ba

Komentari su zatvoreni