PADYY ASHDOWN DIGAO SRBIJU NA NOGE: “Ako podijelite Kosovo uzećemo vam Sandžak i Vojvodinu, a ZAPALIĆEMO I …”

-Ako se Srbi i Albanci dogovore o razgraničenju na Kosovu, Srbija će ostati bez Vojvodine i Sandžaka!

Ovu prijetnju, koju čak nije ni uvio u diplomatske oblande, uputio je Beogradu Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

Ashdownovu poruku Beograd je ozbiljno shvatio jer on, kako pišu beogradski mediji, važi za čovjeka izuzetno bliskog zvaničnom Londonu i jednog od glasnogovornika takozvane američke duboke države u Evropi, pa je jasno da njegove riječi imaju mnogo dublje značenje.

Njegova poruka, kažu izvori iz diplomatskih krugova, direktna je, brutalna i povezana s onim što je prenijeto Albancima. Da bi se to spriječilo, ako treba, Englezi su spremni da zapale čitav Balkan.

– Svaka promjena granica na Balkanu neizbježno vodi u rat. Mijenjaće se granice Kosova i Srbije. A šta je sa Vojvodinom? Mislite li da će Albanci u Makedoniji i Crnoj Gori biti mirni? Šta ćemo sa Sandžakom? I, na kraju, šta ćemo sa BiH? Hoćete li da usred Evrope imate muslimansku državicu, okruženu neprijateljima. Zapanjujuće je koliko se neozbiljnih i nesposobnih ljudi bavi ozbiljnim i opasnim pitanjima, kazao je Ashdown.

Da neko ne dođe u zabunu da Ashdown igra za sebe i govori stvari iza kojih ne stoji zvanični London, pobrinuo se dan ranije britanski ambasador u Beogradu Denis Kif. Njegova poruka je na prvi pogled za nijansu blaža, ali onima koji umiju da čitaju između redova jednaka, glasila je:

– Kada posmatramo ideje o razmjeni teritorija ili promjeni granica, mi vidimo rizik i cijenu koju ta ideja nosi i koju mora da ima u vidu svako ko o tome razmišlja – navodi Kif.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, prijetnju otcjepljenjem Vojvodine i Sandžaka nazvao je moralnom mizerijom.

– Prvo nekome nešto otmeš, pa onda kažeš puj-pike odsad više nema – ističe Dačić.

Slično misli i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

– Da li je razgraničenje Republike Irske i Ujedinjenog Kraljevstva izazvalo mir ili rat? Gde je Ashdownu bila ta pamet kada su razbijali SFRJ?

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ima nešto drugačije viđenje.

– Tvrđi stav od Londona po pitanju Kosova ima Njemačka. Kada Britanci kažu da ideja razgraničenja nosi rizike i da bi mogla da se plati neka cijena, to ne znači da su oni protiv, već upozoravaju na moguću opasnost.

PROČITAJTE I: Dramatično upozorenje Ashdowna, Bildta i Schillinga: BiH u opasnosti zbog trgovine teritorijom Kosova i Srbije

(SB/Srpski Telegraf)

ČITAJTE JOŠ:

loading...

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close