Pariz će izručiti ratnog zločinca, BiH ga preuzima do 25. juna: Radomir Šušnjar žive spalio 57 civila u Višegradu

0

Radomir Šušnjar je optužen da je učestvovao u masakru 59 civila u Bosni i Hercegovini 1992. godine. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Radomira Šušnjara zvanog Lalco zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Višegrada.

Copy

 

 

Nakon pet godina čekanja Državno vijeće Francuske potvrdilo je u ponedjeljak, 18. juna, zahtjev za izručenje Radomira Šušnjara pravosudnim organima Bosne i Hecegovine.

Četvrtog aprila 2014. godine uhapšen je u Lieusaint (Seine-et-Marne) od strane žandara Centralne kancelarije za borbu protiv zločina protiv čovječnosti, genocida i ratnih zločina (OCLCH). Godinu dana kasnije, pariški Apelacioni sud odobrio je zahtjev Sarajeva za ekstradiciju.

Vrhovni sud je to učinio u julu 2016. godine, ali ovu odluku je osporavao advokat Radomira Šušnjara pred Državnim vijećem. Nakon što je odlučeno da Lalco može biti izručen, žandari koji su ga pratili pet dana, odmah su ga uhapsili u Sen Denisu, sjeverno od Pariza, gdje je živio pod sudskom kontrolom. Sad je zatvoren u zatvoru u Fresnesu (Val-de-Marne), a vlasti Bosne i Hercegovine imaju rok sedam dana da ga preuzmu.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine potvrđeno je za Index.ba da je izvijesno da će Radomir Šušnjar biti preuzet do ponedjeljka 25. juna 2018. godine, odnosno u predviđenom roku od sedam dana.

“Radimo u koordinaciji sa Graničnom policijom i Interpolom kako bi došlo do preuzimanja Radomira Šušnjara. Finansijska sredstva nisu problem, vjerovatno će se organizovati charter let iz Francuske za Sarajevo”, potvrdili su za Index iz Ministarstva pravde BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je na području Višegrada u junu 1992. godine, lično i s drugim pripadnicima paravojnih formacija i Vojske Republike Srpske (VRS), došao do kuće u ulici Pionirska u koju su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, gdje su zatočenicima prijetili da će ih ubiti ukoliko ne predaju novac i dragocjenosti.

Šušnjaru se na teret stavlja da je lično, uz prijetnje i vrijeđanje, vršio pretres civila kako bi se uvjerio da nemaju ništa skriveno.

Iste večeri, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, Šušnjar je naredio civilima da u koloni prijeđu u drugu kuću i uđu u prostorije prizemlja, a posljednjeg civila je lično ugurao i zaključao vrata. Nakon toga, kako smatra Tužilaštvo BiH, u prostorije je ubačena zapaljiva eksplozivna naprava, koja je izazvala požar.

“Šušnjar je ubacio ručnu bombu, a istovremeno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječio civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi Tužilaštvo BiH.

Ovaj događaj, poznat kao “živa lomača” u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u Haškom tribunalu.

(Merima Druškić / Index.ba)

Odgovori