Čuvajmo Srebrenicu

PEDIJATAR AVDO HASANOVIĆ: Život u Srebrenici nakon rata nije lak

Srebreničanin Avdo Hasanović jedini je pedijatar u Srebrenici. U srebreničkom Domu zdravlja je radio i prije rata, a u taj grad se vratio 2011. godine. Dobio je ponudu, nakon što se penzionirao, da radi pod ugovorom o djelu.

– Raditi danas u Srebrenici je mnogo teže nego prije rata. Dom zdravlja je neophodno renovirati, nedostaje medicinskog materijala i zbog toga su otežani uslovi rada. Ipak, nadam se da će biti bolje – kaže Hasanović u razgovoru za Fenu.

Ističe da se situacija u Domu zdravlja popravlja, u odnosu na unazad pet godina kada je bila mnogo lošija.

– Sadašnji život u Srebrenici nije ni sličan nekadašnjem. Međutim, primjetne su stvari koje idu nabolje. Nadam se da će izgradnja poznate Banje Guber vratiti nekadašnji sjaj Srebrenici – navodi Hasanović.

Podsjeća da je u srebreničkom Domu zdravlja prije rata postojalo interno odjeljenje, odjeljenje ginekologije i porodiljstva te dječije odjeljenje.

– Prije rata bila su uposlena dva internista, tri pedijatra, tri specijalista medicine rada, sedam stomatologa, jedan pneumoftiziolog i tri ginekologa. Ogromna je razlika kada je u pitanju kvalitet pružanja usluga prije rata i danas – naglašava.

Kaže da je rad s djecom na zadovoljavajućem nivou te da nema nikakvih problema s pacijentima.

Trenutno su u Domu zdravlja Srebrenica uposlena tri specijalista i dva fizijatra, jedan pneumoftiziolog, tri ljekara opće prakse i neuropsihijatar.

Autor: Fena

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku