Peštalić: Posjetite majke Srebrenice, njima nema ko otvoriti vrata

Centralnu bajramsku manifestaciju u centru grada predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Damir ef. Peštalić

Uz pridržavanje mjera zaštite od pandemije koronavirusa i uputa Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na području srebreničke općine bajram-namaz klanjan je u sedam od 22 obnovljene džamije.

Klanjalo se u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Osatu, Dobraku, najudaljenijem planinskom selu Luci i Bijeloj džamiji, u centru grada, gdje je održana centralna bajramska manifestacija koju je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Damir ef. Peštalić.

U kratkoj hudbi, efendija Peštalić je vjernike podsjetio na propisno klanje kurbana te nabrojao lokalitete za predaju kurbanskih kožica.

– Kurbane podijelite komšijama i prijateljima, bilo koje vjere. Nemojte zaboraviti tokom Bajrama, pored roditelja, rodbine, komšija i prijatelja, posjetiti stare i iznemogle u svom mjestu, a posebno majke Srebrenice, kojima nema ko otvoriti vrata – poručio je ef. Peštalić.

Lijepo vrijeme poslužio je da se bajram-namaz mogao klanjati u džamijskim avlijama.

U unutrašnjem dijelu bilo je onoliko vjernika koji su se u safovima, uz nošenje zaštitnih maski, mogli strogo pridržavati mjera distance.

(Avaz.ba)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close