Pettigrew: Traje naslijeđe Mladićeve genocidne namjere

0

David Pettigrew, profesor filozofije i istraživanja o holokaustu i genocidu na Državnom univerzitetu Southern Connecticut, je na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” o temi: Presuda Mladiću i mapiranje genocida” kazao da je presudom Mladiću “pravda zadovoljena samo u određenoj mjeri”.

 

 

“U drugom pogledu, međutim, njegovo nasljeđe, ostavština njegove genocidne namjere još uvijek traje u genocidnoj geografiji Republike Srpske. Stvaranje Republike Srpske uključivalo je i nasilnu transformaciju terena, budući da je stvorena kao ‘srpska Republika’ s namjernom ‘trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija bosanskih Srba’ kroz genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Priznanje Republike Srpske na Daytonu nije bilo ništa manje od ‘nagrade’ za ‘uspješan’ genocid”, naveo je on.

Kako je kazao, nakon priznanja, “Republika Srpska je počela poduzimati taktike kako bii nastavila svoju eliminacijsku ideologiju kroz poricanje genocida, slavljenje počinitelja i kreiranje isključujućih simbola i teritorijalnih markera, uključujući i spomen-ploču Ratku Mladiću na brdu Vraca u Istočnom Sarajevu, spomenike počiniteljima u Višegradu i ruski krić koji je prošlog prolječa podignut u Višegradu”.

“U julu prošle godine Dodik je objavio da muslimani ponovo zauzimaju Podrinje. Njegova je izjava bila široko osuđena. Međutim, oni koji su preživjeli genocid i Mladićeve naredbe, ne smiju ponovo biti na meti unutar domova iz kojih su prethodno prisilno protjerani. Pravda će zahtijevati više od presude Mladiću, ali možda ta presuda može biti prekretnica u svijesti da je Republika Srpska bila od zločinačkog poduzetništva od samog početka i da njezin politički legitimitet treba dovesti u pitanje. Takvo priznanje zahtijevalo bi ustavnu reformu usmjerenu na ponovno ujedinjenje Bosne kao multikulturalne demokratije”, naveo je David Pettigrew, profesor filozofije i istraživanja o holokaustu i genocidu na Državnom univerzitetu Southern Connecticut.

 

 

(N1)

Odgovori