Čuvajmo Srebrenicu

PIŠI PROPALO: Nakon Komšićevih najava, Čovićevi akademici u pomoć pozvali predstavnike međunarodne zajednice, ali sve je uzalud…

Pozvali su domaće političare da iskoriste trenutak kako bi zemlja krenula prema euroatlantskim integracijama.

“Raduje nas da je BiH u fokusu naših strateških geopolitičkih partnera SAD i EU. Posljednje pismo koje je uputio američki državni tajnik Anthony Blinken, dokaz je da postoji snažna volja prijatelja BiH i da se radi o povijesnoj prilici za našu domovinu”, navodi se u saopćenju nakon održane sjednice Predsjedništva HAZU-a BiH u Mostaru.

Članovi vodstva Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH pozvali su predstavnike međunarodne zajednice da pomognu postizanju dogovora o izmjeni Izbornog zakona, koji su ocijenili nepravednim, jer omogućava nametanje političkih predstavnika Hrvatima u bh. zakon.

“Ne nalazimo nijedan valjan argument kojim bi se opravdala ovakva praksa koja drugog obespravljuje, ponižava, uskraćuje mu temeljna prava da bira svoje predstavnike. Ako bi se nastavila ova praksa, izbori bi postali besmisleni”, smatraju u HAZU-u BiH. Po njihovom tumačenju, nastavak ove prakse doveo bi BiH u poziciju apsolutne dominacije, čime bi se ”malobrojniji hrvatski narod potpuno obespravio i ponizio”.

Pozvali su domaće političare da iskoriste trenutak kako bi zemlja krenula prema euroatlantskim integracijama.

“Postizanje konačnog dogovora kojim se onemogućava diskriminacija bilo koga i koji omogućava puni društveni, politički, ustavni i politički legitimitet i predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda, upravo je taj test zrelosti”, dodali su.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić jučer je izjavio kako ne vjeruje da će doći do dogovora oko Izbornog zakona te kako je glavni krivac za opstrukciju u formiranju vlasti na federalnom nivou upravo HDZ BiH.

(SB)