Plakat Armije RBiH “I ti si potreban za odbranu BiH” osvanuo u Sarajevu: Je li ovo odgovor na Dodikove najave o otcjepljenju RS-a?

Razlog postavljanja ovih plakata nije poznat
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine pojavili su se plakati sa natpisom “I ti si potreban za odbranu BiH”.

Plakat postavljen u centru Sarajeva, u Strossmayerovoj ulici, ne zna se ko je nalijepio niti ikakve druge informacije.

Naime, radi se o dobro poznatom plakatu Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, prve formalne oružane snage Republike BiH na početku rata koja je transformirana u Armiju RBiH. Međutim, nije poznato da li sa postavljanjem ovih plakata ima veze Udruženje za zaštitu imena i očuvanja tradicije Teritorijalne odbrane.

Ovaj plakat se može pronaći i u digitalnoj kolekciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Razlog postavljanja ovih plakata nije poznat, ali ono što je primjetno jeste da su postavljeni u periodu kada je situacija u našoj zemlji “kritična”, a razlog su posljednja politička dešavanja.

Naime, predstavnici Vlasti manjeg bh. entiteta Republika Srpska, predvođeni Miloradom Dodikom, sve jače i otvorenije pozivaju na otcjepljenje RS-a te nepoštivanje zakona i institucija BiH.

Podsjetimo, jučer su najmanje četiri državna tužioca zatražila hitno formiranje predmeta protiv člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika, a zbog njegovih izjava kojim prijeti teritorijalnom integritetu BiH.

Također, najavljuju i povlačenje odluka o osnivanju državnih institucija, poput Oružanih snaga BiH i Viskog sudskog i tužilačkog Vijeća (VSTV9, ali i formiranje struktura na nivou tog entiteta, odnosno formiranje vojske Republike Srpske.

(Oslobodjenje.ba)

Komentari su zatvoreni