Po uzorcu na oca, osuđenog ratnog zločinca : Šešeljev sin izazvao skandal u Vijeću Evrope

0

Zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj, sin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja pokušao je danas u raspravi u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe provocirati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji mu je oštro odgovorio da je on “živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla”.

Copy

 

 

“Koliko ja razumijem, Vijeće Europe se bori za demokratiju i vladavinu prava. Danas pred sobom imamo čovjeka koji glorificira Jasenovac, koncentracijski logor za 700 hiljada Srba, Židova i Roma, koji glorificira Bleiburg, lidera neonacističkog režima u srcu Europe koji tretira Srbe kao građane drugog reda”, rekao je Šešelj, prije nego što ga je prekinula predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier.

“Moram vas prekinuti. Molim vas da poštujete gosta i promijeniti ton, na što sam vas i jučer upozorila”, rekla je Liliane Maury Pasquier.

Premijer Plenković, koji je održao govor i sudjelovao u raspravi u Parlamentarnoj skupštini, vrlo je oštro odgovorio Šešelju, nabrojvši činjenice o programu i statutu stranke kojoj pripada i koju je utemeljio njegov otac.

“Što se tiče komentara zastupnika Šešelja, mislim da je on živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promiče program ‘Velike Srbije’ koja bi uključivala teritorij Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, rekao je Plenković, čiji je odgovor pozdravljen pljeskom delegata iz parlamenata članica Vijeća Europe.

Podsjetimo, zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj upitao je jučer hrvatsku šeficu diplomacije Mariju Pejčinović Burić kada će Hrvatska “vratiti Republiku Srpsku Krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža”, kazao da je Hrvatska tokom oslobodilačke operacije Oluja okupirala samozvanu RSK, “ubila više od 1000 i protjerala oko 500.000 Srba”.

Šešelj je u Strasbourgu rekao kako je osnivač Franjo Tuđman “zločinac i neofašist” koji je “odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata” te da je “sramno” što Hrvatska slavi godišnjicu Oluje kao državni blagdan.

 

 

(Index.ba)

Odgovori