Počelo suđenje za ubistvo Ramba iz Srebrenice

Munir Sinanović Munja, Armin Halilović Arko i Damir Hasanović Dado, optuženi su za ubistvo Nijaza Hasanovića

Čitanjem optužnice danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Muniru Sinanoviću Munji (1984), Arminu Haliloviću Arku (1996) i Damiru Hasanoviću Dadi (1991), koji su optuženi za ubistvo Nijaza Hasanovića, zvanog Rambo, iz Srebrenice.

 

Prema navodima optužnice, njih trojica se terete za ubistvo Hasanovića, koje se desilo 20. augusta 2017. godine dva sata iza ponoći, ispred noćnog kluba Cool u Ulici bosanski put u Ilijašu. Njihovo hapšenje policija je obavila ispred spomenutog objekta. Odmah zatim privedeni su na saslušanje, a potom su predati Tužilaštvu. Tužilački prijedlog da im se odredi pritvor sarajevski Kantonalni sud je usvojio, te se optužena trojka i danas nalazi iza rešetaka.

Sinanović i Hasanović su se posvađali dok su bili u objektu. Kada je Hasanović izašao napolje, za njim su krenuli Muamer Karavdić, Meho Ibišević, te Munir Sinanović, Damir Hasanović i Armin Halilović.

Dok su se prepirali ispred noćnog kluba Cool, Nijaz Hasanović je u jednom momentu izvadio nož i ubo Ibiševića, koji je usljed zadobijenih povreda preminuo. Potom su Sinanović i njegova grupa počeli da udaraju Nijaza Hasanovića nanijevši mu tom prilikom teške povrede, od čijih je posljedica umro.

Tužiteljica Ljiljana Marilović istakla je da će saslušanjem nekoliko svjedoka i vještaka, te predočavanjem materijalnih dokaza uspjeti dokazati krivicu optuženih.

Odbrana optuženih redom je istakla da će dokazati da ne stoje navodi optužnice da se radilo o ubistvu s prethodnim dogovorom, nego da se radi o kafanskoj tuči tokom koje su živote izgubile dvije osobe.

Izet Baždarević, branilac prvooptuženog Sinanovića, istakao je da je zadatak odbrane da ospori navode optužnice da se radilo o prethodnom dogovoru optuženih, te da su kritične noći, svi gledali utakmicu i pili, te da je došlo do prepirke. Advokat je rekao da odbrana ne osporava da je Munir ispred kafane oštećenom zadao udarac otvorenom šakom, nakon što je ovaj nožem ubo Ibiševića. Potom je Sinanović skinuo majicu i pokušao zaustaviti krvarenje na Ibiševiću.

Advokat Senad Bilić, branilac Damira Hasanovića i Armina Halilovića također je negirao da je bilo prethodnog dogovora optuženih, te naveo primjer presude Vrhovnog suda FBiH koji je pobio jednu od presuda Kantonalnog suda naglasivši da ne mora svaki događaj koji se završi smrću da se karakteriše kao ubistvo.

Advokat Muhidin Kapo naglasio je da Tužilaštvo ne može ničim dokazati ko je od optuženih izvršio ubistvo, odnosno, ne zna se ko je od njih Rambu zadao smrtonosne rane.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Žana Knežević je nastavak suđenja zakazala za 12. februar, kada će biti saslušan svjedok Tužilaštva Sead Mehić.

 

izvor: Oslobođenje.ba

Komentari su zatvoreni