Podignuta optužnica protiv četvorice pripadnika srpske vojske za ubistvo 28 Bošnjaka u Oborcima

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Branka Čigoja (44) Željka Todića zvanog Kruško (54), Saše Boškića (45), Milorada Glamočaka (53), svi iz Mrkonjić Grada.

 

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu VRS-a iz Mrkonjić Grada 13. septembra 1995. godine iz objekta u mjestu Oborci, općina Donji Vakuf, gdje su držani zarobljeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Mrkonjić Grada, koje su pripadnici VRS-a odvodili na prinudne radove, kopanje rovova i radove na liniji ratišta, u nekoliko grupa izveli ukupno 28 osoba.

Nakon izvođenja zarobljenika, optuženi su pucajući iz vatrenog oružja u dvorištu objekta ubili tih 28 osoba, a samo jedan zatvorenik uspio se spasiti i preživjeti strijeljanje.

Optuženi Milorad Glamočak, po komandnoj odgovornosti, tereti se kako je znao za komandu da se zarobljeni civili ubiju te da se saglasio sa tim i nije ništa poduzeo kako bi spriječio pripadnike Izviđačkog voda da počine strijeljanje. Nakon što su zarobljenici ubijeni, on nije poduzeo radnje kako bi se počinioci otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173 KZBiH.

Tužilaštvo BiH navode optužnice će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, od čega dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(SAFF.ba)

Komentari su zatvoreni