Home Novosti BiH Podignuta optužnica protiv Garića za zločine u Vlasenici i nakon pada Srebrenice

Podignuta optužnica protiv Garića za zločine u Vlasenici i nakon pada Srebrenice

Podignuta je optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice 1992. i 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Optuženi Rade Garić, u deset tačaka optužnice, tereti se za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice 1992. godine, kao i zločin na civilima bošnjačke nacionalnosti zarobljenim nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Radeta Garića, rođenog 1963. godine u Vlasenici.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a kasnije i svojstvu komandira Izviđačko-diverzantnog voda odreda Drinjača, lično i direktno sudjelovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatočenju, ubistvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju i teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i maloljetnih žrtava, tokom 1992. godine.

Također, optuženi se tereti i za učešće u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u ljeto 1995. godine.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjećamo, Garića je SIPA uhapsila 20. decembra prošle godine. Tada su na području Vlasenice i Han Pijeska locirane i uhapšene tri osobe:

-Kosorić Mile, (1953.) nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS,
-Garić Rade, (1974.) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS,
-Tešić Momčilo, (1963.) nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

POVEZANO: RATNI ZLOČIN: Uhapšen i sin Garića, ometao SIPA-u prilikom hapšenja, širio mržnju na Facebooku

(Fokus.ba)

Previous articleMUNIRA SUBAŠIĆ DOBIJA PRIJETNJE: Ako se može poništavati, poništiti ćemo sve od 1992. pa nadalje
Next articleReakcije iz Srebrenice na odbacivanje izvještaja Komisije
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.