PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GVOZDENA LUKIĆA ZA RATNI ZLOČIN U ZAKLOPAČI

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Gvozdena Lukića, rođenog 1949. godine u mjestu Metaljka, općina Milići, državljanina Bosne i Hercegovine.

 

 

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Milići, u proljeće 1992. godine počinio ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača, općina Milići.

Zločin za koji se optuženi tereti počinjen je 17. maja 1992. godine, prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača. Svjestan da njegove radnje čine dio napada, u uniformi i naoružan, sa još dva naoružana lica, optuženi se tereti da je uočio na jednoj lokaciji grupu civila bošnjačke nacionalnosti od malobrojnih preživjelih stanovnika Zaklopače, među kojima civile muškarce, žene i djecu te su iz grupe izdvojili tri muškarca, civila bošnjačke nacionalnosti poznatog identiteta, pa u namjeri da ih liše života odvezli u pravcu Vlasenice, da bi ubrzo na raskrsnici, na proširenju, naredili oštećenima da izađu iz vozila i pucajući iz pušaka ubili trojicu muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Posmrtni ostaci žrtava su pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica te identificirani nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(tuzilastvobih.gov.ba)

Komentari su zatvoreni