Podignuta optužnica protiv Tomislava Kovača za genocid u Srebrenici

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Tomislava Kovača, zvanog Tomo, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH i Srbije.

 

 

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP-a RS, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepe, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8.000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica, optuženi Kovač, kao komandant Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u počinjenju krivičnih djela opisanih u 13 tačaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja Udruženog zločinačkog poduhvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača, učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u Sandićima, Konjević polju, te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač tereti se da je počinio krivično djelo genocid iz članaa 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

(Avaz.ba)

Komentari su zatvoreni