Podignuta optužnica za zločine u Skelanima

0

Bivši čelnici tzv. kriznog štaba u Skelanima optuženi za ubistva 40 i progon najmanje 1.000 Bošnjaka i Roma.

Posebni odjel za ratne zločine, koji djeluje pri Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, podignuo je optužnicu protiv šest pripadnika tzv. Kriznog štaba Srpske opštine Skelani koje tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Optuženi su Blagomir Jovanović (1959), Milenko Čanić (1947), Stevan Lukić (1947), Dragojlo Filipović (1949), Radomir Katanić (1948) i Slavko Milovanović (1950), svi rođeni u Srebrenici.

“Optuženi se terete da su od travnja do kolovoza 1992. godine, u svojstvu dužnosnika Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, sudjelovali u širokom i sustavom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, sa ciljem ubojstava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mjesta na širem području Srebrenice i Skelana”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Obrazloženo je i kako su “progoni počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubojstvima većeg broja osoba, pucanjem iz vatrenog oružja, među kojima i malodobnih žrtava”.

Ubijeno najmanje 40 ljudi

Osim toga,”progoni su počinjeni premlaćivanjem i fizičkim zlostavljanjem žrtava, uništavanjem i paljenjem imovine, oduzimanjem osobnih dokumenata i dragocjenosti te prisilnim progonom žena i djece prema Bajinoj Bašti u susjednoj Srbiji”.

“Navedenim napadima, počinjena su ubojstva najmanje 40 žrtava, te progon najmanje 1.000 žrtava bošnjačke i romske nacionalnosti sa područja Skelana i okolice”, ukazuju iz Tužiteljstva BiH.

Najavljeno je i kako će Tužiteljstvo BiH navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 100-ak svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera

Odgovori