Čuvajmo Srebrenicu

Pogledajte dosad neobjavljene fotografije proboja srebreničke kolone smrti!

Dramatični trenuci koje je snimio Ahmet Bajrić Blicko uskoro će se naći u velikoj fotomonografiji

Foto: Ahmet Bajrić Blicko 

Dnevni avaz ekskluzivno donosi deset do sada neobjavljenih fotografija snimljenih u julu 1995. godine nakon pada Srebrenice. Riječ je o fotografijama koje svjedoče o deportaciji srebreničkih žena, djece i staraca na prostor općine Kladanj, te o proboju kolone srebreničkih muškaraca, u kojoj je pri polasku iz Srebrenice 11. jula bilo više od 15.000 osoba, na područje općine Sapna.

Susret sa slobodom

Autor fotografija je “Avazov” fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko. On je u noći sa 11. na 12. juli 1995. godine, te po danu 13. i 14. jula skupa s tadašnjom novinarskom ekipom okupljenom oko Radio Zvornika, koji je egzistirao na slobodnom zvorničkom teritoriju, bio među reporterima koji su na liniji razgraničenja u Ravnama kod Kladnja dočekivali iznemogle Srebreničanke i njihovu djecu, prethodno dovezene autobusima i kamionima do linija razgraničenja s Vojskom RS.

Bajrić je, također, bio jedini fotoreporter koji se u noći sa 15. na 16. juli 1995. našao na prostoru Nezuka i Baljkovice, odnosno na ratnoj liniji na kojoj je tzv. kolona smrti izvršila proboj na tadašnji slobodni zvornički teritorij.

Dirljive trenutke susreta sa slobodom iznemoglih Srebreničana koje su Bajrićev fotoobjektiv kao i kamera njegovog kolege Muhameda Kahrimanovića zabilježili 16. jula 1995. prenijeli su svi važniji svjetski printani i elektronski mediji.

Na fotografijama koje je Avaz danas objavio vidimo Srebreničane kako im, nakon dolaska u selo Nezuk, lokalno stanovništvo i medicinske ekipe ukazuju pomoć, ali i trenutke kada su oni zdravstveno sposobniji zagazili u rječicu Munjaču na području sela Žuje u želji da se nakon petodnevnog iznurivanja konačno umiju i osvježe.

Godišnjice genocida

Tu je i fotografija vojnog vozila koje su na svom putu Srebreničani zarobili u okršaju s Vojskom RS kod Zvornika.

Trenuci posljedica planetarnog zločina nad srebreničkim civilima snimljeni fotoobjektivom Ahmeta Bajrića Blicka uskoro će se naći u velikoj fotomonografiji, koja je u pripremi i koja će, zasigurno, biti jedno od najistinitijih svjedočenja zločina genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Na više od 200 fotografija, osim proboja kolone smrti u Nezuk i deportacije žena i djece u Kladanj, naći će se i fotografije s obilježavanja svih godišnjica genocida, kolektivnih dženaza te posjeta značajnih svjetskih ličnosti Memorijalnom centru u Potočarima.

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku