Čuvajmo Srebrenicu

POGLEDAJTE INSPIRATIVNU PRIČU: KAKANJSKA MUALIMA OBAVILA HADŽ ZA SREBRENIČKU MAJKU HATIDŽU MEHMEDOVIĆ

Kakanjska mualima Elvedina Plasto obavila je hadž za rahmetli Hatidžu Mehmedović. Na prvu godišnjicu smrti majke Hatidže, Elvedina je željela krunisati njihovo prijateljstvo ispunjenjem pete islamske dužnosti u njeno ime. Mnoge srebreničke majke ustručavale su se napustiti domovinu zbog straha da ih smrt ne zatekne daleko od Memorijalnog centra i grobova njihovih sinova.

Elvedina Plasto rahmetli Hatidžu upoznala je 2004. godine, kada je prvi put sa ženama iz Kaknja otišla u Srebrenicu, 3 dana prije dženaze kako bi majkama Srebrenice bila podrška. Cilj je, kako kaže Plasto, bio da svaka žena iz Kaknja sklopi prijateljstvo s jednom ženom iz Srebrenice. Uz spremljene hedije uputile su se ka ovom gradu, a kada su stigle, dočekale su ih neugodnosti.

Vrijeđali su ih oni koji su dijelom krivi za ono što se desilo u ovom gradu. Elvedina se prisjeća da su se bojale izaći iz autobusa, sve dok nisu srele Hatidžu. Prisjeća se Plasto sa suzama u očima svog prvog susreta sa srebreničkom majkom.

– Hatidža rahemtli nas je dočekala na kapiji u Potočarima kao što je to ona obično radila, sve one koji su dobronamjerno dolazili u Srebrenicu ona je zahvaljivala, kao da su njoj lično dolazili i ona je se zaputila s nama u centar. Ja sam joj usput ispričala tu našu ideju al sam rekla eto nekako same mene strah a i bojim se puno nas je žena, da ne bi neko nešto doživio neugodno a ona me stako stisla ono pod ruku i kaže “ma pusti kraju ne boj se pa mi ovdje živimo.” I taj stisak i taj njen korak – kazala je mualima za Hayat.

U video prilogu pogledajte ovu inspirativnu priču.

(Amina Bešo / Hayat / Foto: Hayat)

Loading..