Pogledajte kako je CIK BiH spriječio Srebreničane iz dijaspore da glasaju na proteklim lokalnim izborima

Na adresu Saffa stiglo je pismo Admire Suljagić, Srebreničanke koja živi sa porodicom u Holandiji i koja je bila spriječena da glasa na proteklim lokalnim izborima.

 

 

Ovo je njena priča o izbornoj prevari u Srebrenici.

“Ja i moja porodica živimo u Holandiji. Ja i moj muž smo na prošlim izborima glasali putem pošte i sve je bilo uredu. Na vrijeme smo dobili glasačke listiće i svu drugu potrebnu dokumentaciju. I ove godine smo dobili papire da potvrdimo naš boravak u Holandiji i da pošaljemo kopije naših, bosanskih, ličnih karti. Naravno, sve smo to uradili. Međutim, odgovora više nije bilo, nikada nismo dobili papire za glasanje. Pokušala sam sve da glasam. Zvala sam Sarajevo, pozvala sam broj koji sam našla na portalu www.izbori.ba, i dobila sam gospodina Vladu, čini mi se da se tako zove, a za prezime nisam sigurna. Također, zvala sam četiri dana prije održavanja izbora. Pitala sam zašto nismo dobili papire za glasanje i mogu li da nam pošalju te papire. Spomenuti Vlado je našao moje ime i ime mog muža i rekao da su papiri poslati na našu adresu u Holandiju prije dvadeset dana. Zatim je tražio dokaz iz pošte da je poslao papire, ali nije mogao da ga nađe. Tako da mi nikada nismo dobili papire za glasanje. Nakon izbora su postavili naše matične brojeve na portal www.izbori.ba, i tu smo vidjeli da su nas upisali da glasamo u Srebrenici kod vatrogasnog doma. A onda sam na istoj toj stranici našla naša imena da nismo dostavili kopije o identifikaciji. Međutim, mi smo to uradili još u junu mjesecu. Ja i moj muž nismo jedini koji su na ovaj način spriječeni da glasamo. U krugu od četrdeset kilometara živi najmanje pet porodica za koje znamo da nisu dobili glasačke listiće i da su kao i mi spriječeni da glasaju”, zaključuje na kraju Admira Suljagić.

Iz ove i sličnih primjera jasno se vidi da je u Centralnoj izbornoj komisiji izvršena strašna zloupotreba onemogućavanja glasanja Bošnjaka iz Srebrenice koji žive u dijaspori. Nažalost, te zloupotrebe niko ne želi da istraži. CIK BiH je postao institucija za namještanmje izbora.

Ovim putem pozivamo sve Srebrenčane širom svijeta da iskoriste prvu priliku i svoju ličnu kartu izvade u Srebrenici jer je to jedini način u borbi protiv negatora genocida.

Za svu pomoć i dodatne informacije možete se javiti na mail: besicbarca@gmail.com

Komentari su zatvoreni