Pogledajte kako Srbija štiti Novaka Đukića ! Nalazi se na slobodi u Srbiji a Sud BiH ga osudio na 20 godina zatvora zbog Tuzlanske kapije !

0

Sud u Beogradu više puta je odgodio početak postupka protiv Novaka Đukića za zločin na tuzlanskoj Kapiji, na kojem treba biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina počinjenog na “tuzlanskoj Kapiji”. No, odbjegli ratni zločinac izbjegava pojavljivanje pred sudom, a izostanke Pravda medicinskom dokumentacijom!?

 

 

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na “Kapiji” kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Četiri godine od tada poražavajuće je da Ministarstvo pravde BiH priča o informacijama koje ima iz 2016. godine. To je vidljivo iz odgovora kojeg su uputili zastupniku PD PS BiH Mirsadu Đonlagiću (SBB) koji je pitao “do kojeg stupnja realizacije je došao process suđenja presuđenom, a odbjeglom ratnom zločincu Đukiću za zločin protiv tuzlanske mladosti koji je poznat pod nazivom Tuzlanska kapija”.

Imate li informaciju i da li pratite događaje tim povodom u susjednoj Srbiji – pitao je Đonlagić.
Iz Ministarstva pravde BiH kažu da je na osnovu predate molbe u Srbiji pokrenut postupak za preuzimanje izvršenja kazne zatvora nad osuđenim Đukićem.

Prema obavještenju Ministarstva pravde Srbije od 13. aprila 2016. Godine na više zakazanih ročišta osuđeni Đukić nije pristupio iz zdravstvenih razloga. Pošto Ministarstvo pravde BiH postupa isključivo po zahtjevu Suda BiH I nema drugih nadležnosti u konkretnom predmetu, ukoliko Sud BiH poduzme bilo kakvu dalju inicijativu povodom podnesenog zahtjeva, Ministarstvo pravde BiH će istu dostaviti bez odlaganja nadležnim tijelima Srbije u cilju udovoljenja molbi Suda BiH – kažu iz Ministarstva pravde BiH.

Srbija i BiH su 2010. godine potpisale sporazum prema kojem je moguće preuzimanje pravosnažnih presuda.
Višestruke odgode u preuzimanju izvršenja kazne u Đukićevom slučaju više puta su kritizirale žrtve iz BiH, kao i glavni haški tužilac Serge Brammertz.

 

 

(Armijarbih.net)

Odgovori