Čuvajmo Srebrenicu - ZS

Pogledajte kako su ubijani Bošnjaci koji su se vračali na svoja prijeratna ognjišta

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) i Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova u Tuzli, poslije više od dvije decenije mukotrpnog rada na rasvjetljavanju četiri ubistva i pokušaja ubistva, koji su počinjeni u rejonu Teočaka i Sapne 1996. i 1997., uspjeli su identificirati počinioca gnusnih zločina.

 


Postavio bombu

 

Četverostruko ubistvo i ranjavanje jednog Bošnjaka počinio je Milan Vidaković iz mjesta Laze kod Ugljevika. Svirepi ubica, kako saznajemo, 2005. godine preminuo je u Srbiji. Poslije počinjenja ubistava Vidaković je, naime, pobjegao u Srbiju, gdje je ostao do kraja života, izbjegavši ruku pravde za počinjene zločine.

Opsežnom istragom utvrđeno je da je Vidaković najprije u septembru 1996. postavio bombu u zaprežno vozilo Redže Avdića, koji je nastradao usljed eksplozije. Potom je u oktobru te godine iz automatske puške usmrtio Faika Jašaragića, da bi svoj krvavi pir nastavio i 1997.

Tada je Hazima Čajlakovića i Rasima Bilalića Vidaković ubio hicima iz automatske puške u klasičnoj zasjedi u blizini međuentitetske linije razgraničenja, dok je u tom napadu Asim Bilalić teško ranjen. Napad se dogodio u avgustu 1997.

Ž4 = Saslušani svjedoci

Istražni tim od 1997. je radio na rasvjetljavanju zločina, a među osumnjičenima bio je upravo Milan Vidaković. Prije dvije godine intenzivirane su istražne radnje, saslušani svjedoci i utvrđeno je da je Vidaković ubio četvoricu Bošnjaka, a jednog teško ranio.

Budući da je preminuo 2005., njegovi zločini, nažalost, nisu dobili sudski epilog.

Ž8 = E. SKOKIĆ

Ž6 = Ko je ubijao i ranjavao povratnike

Bosanskohercegovački novinar Salih Brkić godinama traži odgovore od pravosudnih i policijskih struktura BiH ko je pobio 13, a ranio 20 povratnika. Brkić navodi da nikad nisu rasvijetljena ubistva Muradifa Alića (povratnik u Mahalu), Meše Arnautovića (Koraj), Sejfe Ahmetovića (Glogova), Paše Mustafić (Pećište kod Potočara)… Ubica Hasana Džafića i Rifata Muminovića, navodi Brkić, poznat je. Brkić je posebno izdvojio slučaj djevojke Melihe Durić iz Vlasenice, koja je ubijena 11. jula 2001. godine iz snajpera.

Komentari su zatvoreni

84 queries in 1.182 seconds.