Pogledajte kako Vučićev „Informer“ pljuje po srebreničkom genocidu! Nenad Kecmanović teško uvrijedio žrtve, u pomoć zove Emira Kusturicu

Tekst započinje teorijom zavjere, tlapnjama kako je genocid smišljen od strane Zapada, a sve kako bi imali alibi za bombardiranje Republike Srpske.

 

Ovoga puta Vučićev „Informer“ ide dalje, pozivajući se na autorski tekst nekadašnjeg sarajevskog profesora Nenada Kecmanovića, piše Slobodna Bosna.

informer

 

„Za zapad je Srebrenica alibi za svo nasilje, bombardovanje, osiromašeni uranijum…Zašto je genocid potreban Zapadu? Zato da bi opravdali bombardovanje Srpske i Srbije, za obilaženje UN, izolaciju Srbije, smjenu i hapšenje Miloševića, iznuđivanje izvinjenja, tamničenje vođa i generala, rušenje Dejtona, otimanje nadležnosti, bacanje bombi sa osiromašenim uranijumom na civile i trgovinu ljudskim organima“, piše Kecmanović.

„Za Bošnjake je Srebrenica tako postala ono što Hrvati hoće da naprave od Križnog puta, a čega Srbi imaju na pretek – od Kosovskog boja, povlačenja preko Albanije, Velikog i Drugog svjetskog rata pa do odbrane od agresije NATO-a. Zato Bošnjake i njihove pokrovitelje ne interesuje ništa drugo osim genocida u Srebrenici.

Najnoviji pokušaji da se u Srpskoj i Srbiji zakonom zabrani preispitivanje genocida u Srebrenici, učinili su da zbornik radova, upravo pod naslovom Preispitivanje Srebrenice, postane aktuelniji danas nego prošle i pretprošle godine kada su sabrani tekstovi premijerno izloženi na dva tematska skupa u Media centru u Beogradu“, piše Kecmanović i nastavlja:

„Sa Bošnjacima izgleda nije moguć racionalan dijalog o Srebrenici – o objektivnim okolnostima, broju žrtava, forenzičkim nalazima, političkom kontekstu, a prije svega o pravnoj kvalifikaciji ovog masovnog zločina. Njima je potrebno da to bude baš genocid.

Drakonskim kaznama Karadžiću i Mladiću, Haški sud će završiti posao i, kako je objavljeno, Sarajevu ustupiti dio arhive. Drugi dio u kome stoje sakrivene istine o Srebrenici smjestiće u trezore palate na Ist riveru sa embargom na 50 godina. Ukratko, blizu su cilju da začepe usta, zavežu oči, zagluše uši i zatarabe mozak svima koji bi da još nešto kažu o Srebrenici. Mora da ih tajne strašno optužuju kad ih toliko kriju“.

Kecmanovićeva teorija zavjere ogleda se i u sljedećim njegovim navodima: „Prvo, zato što pri relativno jednakom broju žrtava u odnosu na broj sunarodnika, genocid treba da pokaže da je njihova žrtva ipak bila veća i teža, da su drugi bili gori od njih i da su ih zato porazili u građanskom ratu. I drugo, možda i važnije, za Bošnjake je Srebrenica postala osnivačka žrtva položena u temelje nacije. Dok su ostali narodi ne samo na ovom prostora postajali nacije vjekovnom borbom za oslobođenje, muslimani su od vjerske skupine to zvanično postali političkom odlukom komunističke vlasti. Njihovo preuveličano i krivo kvalifikovano stradanje u Srebenici treba to simbolički da nadomjesti“.

Profesor Kecmanović piše kako je teško probiti međunarodne institucionalne blokade koje dolaze iz najviših anglo-američkih centara globalne moći, i predlaže da uz podršku Rusije, Srbija inicira nešto poput „Raselovog suda“ za američke zločine u Vijetnamu.

Na kraju, profesor Kecmanović, u pomoć priziva još jednog bivšeg Sarajeliju, režisera Emira Kusturicu, koji bi prema njegovim riječima, uz još nekoliko eminentnih književnika i novinara trebao dati podršku njegovoj suludoj tezi.

Komentari su zatvoreni