Pogledajte kakvim su odvratnim transparentom Grci dočekali BiH 13.11.2016. (FOTO)

Večeras naša reprezentacija igra drugu utakmicu sa reprezentacijom Grčke u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.godine. Naša reprezentacija i navijači su dočekani od strane Grka sramnim navijanjem i transparentom “Nož, žica, Srebrenica”

 

 

Sramotno ponašanje grčkih navijača krenulo je i prije nego što je utakmica počela, to jest na himnama, kada su domaći navijači izviždali intoniranje BiH himne.

Negativna i napeta atmosfera zagrnula je teren stadiona ‘Georgios Karaiskakis’ u Pireju na kojem su Grčka i BiH odigrale nerješeno, 1:1, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Sramotno ponašanje grčkih navijača krenulo je i prije nego što je utakmica počela, to jest na himnama, kada su domaći navijači izviždali intoniranje BiH himne.

Kada bi samo to bio incident bilo bi odlično, ali sredinom prvog poluvremena grčki navijači krenuli su u proboj na dio tribina gdje su se nalazili BiH navijači, ali na svu sreću policija i redari bili su pripremljeni.

Nisu ni BiH navijači ostali ‘kratki’, u 32. minuti susreta, nakon slobodnjaka Miralema Pjanića i vodstva gostiju, zapalili su bosanskohercegovački navijači par baklji i bacili ih na tribinu s grčkim navijačima. Tada su također morali intervenirati policajci i osiguranje.

Ipak, najodvratniji dio navijačkog folklora na tribinama Karaiskakisa nisu bile baklje i pokušaj fizičkog nasrtaja, već su to bile uvredljive poruke grčkih navijača koje su izvijesili na transparentima. Jedan transparent zaista je bio najodvratniji, a na njemu piše: ‘Nož, žica, Srebrenica’, a bio je obješen iza gola Asmira Begovića.

Taj se izopačeni slogan često koristi na utakmicama klubova iz srpskih i muslimanskih gradova u BiH, kao i na utakmicama Srbije i BiH u kvalifikacijama za SP 2006. godine. Ipak, ne čudi toliko što se ovaj incident dogodio u Grčkoj s obzirom na to da su navijači Olympiacosa, koji je domaćin na Karaiskakisu, vrlo bliski navijačima Crvene Zvedzde, Delijama. Nije isključivo da su ovo napravili i sprski navijači koji često dolaze na utakmice u Atenu ili pak žive u Grčkoj.

Bilo kako bilo, nadamo se da će institucije ovoga puta odraditi svoj posao kako treba i sankcionriati ovakvo ponašanje navijača.

Komentari su zatvoreni