POGLEDAJTE KO JE BIO VLADIMIR SREBROV: PROBOSANSKI SRBIN KOJI JE, DOK JE BIO IZLOŽEN TORTURAMA I MALTRETIRANJEM, IZ SVEG GLASA VIKAO BOSNA, BOSNA!

Pjesnik Vladimir Srebrov (org. Milan Nikolić) rođen je u Požarevcu. Jedan od osnivača SDS-a, kojem se suprostavio kad je prozreo fašističke (i ratne) namjere velikosrpske politike na čelu s Radovanom Karadžićem.

Tokom rata je ostao u Sarajevu aktivno politički angažovan podržavajuću građansku opciju u BiH. Već prvih ratnih dana Srebrov je Karadžića nazvao ratnim zločincem, mnogo prije nekih bošnjačkih političara. Uhapšen je 1992. godine, na prevaru od strane četnika na Ilidži, kada je krenuo na pregovore o primirju, o snadbjevanju opkoljenog Sarajeva strujom, vodom i plinom. Osuđen je za izdaju, uz smrtnu kaznu – strijeljanjem. Biva zatvoren u zloglasni zatvor Kula, gdje je 39 mjeseci bio izložen najužasnijim torturama. Kaznu mu preinačuju u petogodišnju robiju. Preživjeli logoraši Bošnjaci svjedoče o tome kako dok ga četvorica četničkih grmalja „razvaljuju od batina“, Srebrov se dere „Bosna, Bosna, Bosna“.

21.oktobra 1995. godine, Srebrov je polumrtav razmijenjen, zajedno sa još nekoliko lica među kojima su i dvoje turskih novinara Munira Ačin i Ali Kočak. Oni su oslobođeni u razmjeni ratnih zarobljenika i lica na Sarajevskom aerodromu koja je obavljena u prisustvu civilne policije Unprofora i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Po izlasku iz Kule, Srebrov je izjavio da je jedan od onih koju su ga uhapsili rekao: „Volio bih da te koljem uz svirku gusala“. Od posljedica zatvorskih batina, Vladimir Srebrov je umro u Sarajevu 1999.godine u 45-toj godini života.

Ostaće upamćen po branjenju zastave Ljiljani, kada nametnutu trokutastu Vartu javno spaljuje u Sarajevu kod vječne vatre.

Komentari su zatvoreni