Pogledajte šta su Turske vlasti uradile hafizu Bugariju. Ovo nije zaslužio!

Turske vlasti uhapsile pa deportirale hafiza Bugarija u Podgoricu

Iako, niko ne želi govoriti o razlozima koji su doveli do odlaska hafiza Bugarija iz BiH u Crnu Goru, a iz tona njegovih riječi lako je zaključiti da taj odlazak nije bio dobrovoljan, počele su se pojavljivati mnoge teorije zavjere

 

Dugo nakon što je hafiz Sulejman Bugari prestao biti imam sarajevske Bijele džamije na Vratniku i preselio u Pogoricu, gdje je postao savjetnik crnogorskog reis-ul-uleme Rifata ef. Fejzića, javnost i vjernici su komentirali razloge iznenadnog odlaska omiljenog imama i učenjaka.

Kako je rečeno iz Medžlisa Islamske zajednice BiH, na hafiza Bugarija nije vršen nikakav pritisak, a njegov odlazak u Crnu Goru i za islamsku zajednicu, koliko i za njegove džematlije, predstavljao je iznenađenje, prenosi The Bosnia Times.

Sam Sulejman Bugari u pismu kojim se obratio svojim džematlijama i brojnim poštovateljima nije navodio razloge svog odlaska iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Odlazak na službu u Crnu Goru nazvao je  “hidžrom”. I u intervjuu za medije hafiz Bugari izbjegao je odgovoriti na pitanje o razlozima preseljenja – “hidžre”, govoreći da “nikada nije mogao ni pomisliti da će napustiti Bosnu i Hercegovinu”.

Poznato je da se djelovanje harizmatičnog hafiza Sulejmana Biugarija, po mnogo čemu nekonvencionalno i netipično za vjerske službenike, nije dopadalo nekim utjecajnim strukturama unutar Islamske zajednice.

Njegov ugled, da ne kažemo “popularnost” , tumačeni su kao “jeftini populizam”, a tako su ocjenjivana i njegova izuzetno posjećena i čitana predavanja i knjige.

Iako, niko ne želi govoriti o razlozima koji su doveli do odlaska hafiza Bugarija iz BiH u Crnu Goru, a iz tona njegovih riječi lako je zaključiti da taj odlazak nije bio dobrovoljan, počele su se pojavljivati mnoge teorije zavjere.

Prema jednoj od njih koju je objavio portal Slobodna Bosna, a o kojoj govore i ozbiljni izvori iz Islamske zajednice, Sulejman Bugari pripadao je mreži poštovalaca i simpatizera pokreta “Hizmet” i njegovog osnivača imama Fetullaha Gulena, optuženog za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Prema ovim izvorima, političke i vjerske vlasti Bošnjaka u BiH upozorene su na to od turskih kolega i zamoljene, pogotovo s obzirom na njegov ugled i utjecaj, da hafiza Bugarija što hitnije, ali i opreznije, bez velike pompe, sklone iz BiH. Što je, kako se tvrdi, i učinjeno.

No, kako saznaje portal The Bosnia Times početkom ove godine hafiz Bugari putovao je u Tursku. Prilikom slijetanja na aerodrom u Istanbulu hafiz je priveden od strane carinika u prostorije aerodroma gdje je bio podvrgnut ispitivanju. Nakon dugotrajnog zadržavanja na aerodromu hafiz Bugari je deportiran u avion kojim je vraćen u Podgoricu.

Niko se ni od državnih organa niti Islamske zajednice još nije oglasio o ovom incidentu.

 

 

(The Bosnia Times/ZASREBRENICU.ba)

 

Komentari su zatvoreni