POGLEDAJTE ZASTRAŠUJUĆE PRIZORE IZ IZRAELA: Situacija izmiče kontroli, ubijena još dva Palestinca (FOTO, VIDEO)

Izrael je u subotu počeo nove zračne napade u Pojasu Gaze kao odgovor na raketu ispaljenu s tog područja, a palestinski pokret Hamas rekao je da su njihova dva pripadnika ubijena u bombardiranju.

 

 

S područja pod kontrolom Hamasa ispaljene su najmanje tri rakete prema izraelskim gradovima u petak, koji su palestinske frakcije proglasile “danom gnjeva”, u protestu protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

“Izraelske zračne snage (IAF) gađale su četiri objekta koja pripadaju terorističkoj organizaciji Hamasu u Pojasu Gaze: dva pogona za proizvodnju oružja, skladište oružja te vojno zdanje”, navodi izraelska vojska u izjavi.

Hamasov izvor potvrdio je da su dvojica muškaraca ubijena u napadima u subotu pripadala pokretu koji je pozvao Palestince da se nastave boriti protiv izraelskih snaga.

 

Po cijelom arapskom svijetu u petak su hiljade demonstranata izašle na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpove odluke koja je osuđena i na Zapadu.

Trumpova objava u srijedu o priznanju Jerusalema za prijestolnicu Izraela razbjesnila je arapski svijet i zabrinula zapadne saveznike SAD-a.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jerusalem izraelskim glavnim gradom, uprkos izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu jer Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

 

 

(Slobodna Bosna)

Komentari su zatvoreni