Pokrenuta inicijativa da se Vitaliju Čurkinu podigne spomenik u Srebrenici

0
Predstavnici Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske pokrenuli su inicijativu, za postavljanje spomen-biste nedavno preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu u Srebrenici.

Predstavnici udruženja danas su na protokol Skupštine opštine Srebrenica predali zahtjev za iznalaženje lokacije na kojoj bi bila postavljena spomen-bista Čurkinu.

Predsjednik udruženja Vojin Pavlović rekao je da je razlog za pokretanje ove inicijative Čurkinovo zalaganje za istinu i sprečavanje izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u UN.

“Čurkin je kao ambasador Rusije, koja je stalni član Savjeta UN, doprinio miru i stabilnosti u BiH i svojim angažovanjem doprinosio širenju istine o ratu u BiH i razbijanju zapadnih stereotipa po kojima svu krivicu za rat i stradanja snose Srbi”, istakao je Pavlović.

On je dodao da je stav “Istočne alternative” da srpski narod u Srebrenici i Republici Srpskoj i na ovaj način treba da oda priznanje i izrazi zahvalnost Rusiji i Čurkinu.

Pavlović očekuje dobijanje saglasnosti u kratkom vremenu da bi bista bila postavljena na Petrovdan, 12. jula, na dan obilježavanja godišnjice velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.

“Istočna alternativa” neće odustati od ovog prijedloga i podizanja spomen-biste Čurkinu ni po koju cijenu, poručio je Pavlović.

Podsjećamo, Čurkin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama koja je trebala da potvrdi da se u tom gradu dogodio genocid.

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Odgovori