Pokret “Odgovor”: Nemamo povjerenje u Okružni sud u Bijeljini za predmet Konjević Polje

Iz pokreta “Odgovor” su pozdravili prvostepenu presudu po predmetu tužbe za diskriminaciju djece iz Konjević Polja, ali su izrazili sumnju da će Okružni sud u Bijeljini postupati nepristrasno u drugom stepenu.

“Prije svega, pravosudni sistem u BiH se suočava sa paradoksom da sudije nisu pripremljene da postupaju u predmetima gdje je tužba podnesena po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije. Koncept gdje institucija mora dokazati da nema diskriminacije, a ne da žrtva mora dokazivati da je ima, nije materija kojom vladaju sudije na sudovima opšte nadležnosti”, upozorava Duraković.
“Sada imamo situaciju da se kroz praktično privatnu tužbu treba dokazati i istjerati pravda za pravo na bosanski jezik, što je apsurd. Istovremeno, u tumačenju problema diskriminacije stavljen je naglasak na pitanje naziva jezika, a niko se nije osvrnuo na neravnopravan položaj roditelja-Bošnjaka u školskim odborima, nedovoljan pristup nastavnika-Bošnjaka zapošljavanju u školstvu, nazivima škola, neravnomjernoj distribuciji sredstava između centralne zgrade i područnih škola, a zna se da su u ‘područnim’ đaci iz povratničkih zajednica”, dodaje Duraković.
“Pozdravljam napore advokata Ademovića i roditelja iz Konjević Polja, ali se plašim drugostepene presude i konačno, strah me je da bošnjački lideri sada mogu skinuti teret odgovornosti i reći da je to ‘sudsko’ ili ‘pravno’ pitanje, a suštinski je rezultat političkog siledžijstva i za tim stolom se treba i mora riješiti”, zaključio je Duraković.

Komentari su zatvoreni