Pokret ‘Odgovor’ osudio Dodikovu izjavu kojom negira bosanski jezik

Pokret “Odgovor” je oštro osudio i odbacio izjave predsjednika RS Milorada Dodika kojim negira bosanski jezik i pravo Bošnjaka na pristup obrazovanju bez diskriminacije u tom bh. entitetu – saopćeno je iz ovog pokreta.

 

 

– Mi se možemo pozivati na Dejtonski mirovni sporazum koji je u svojoj službenoj verziji preveden na službene jezike bosanski, hrvatski i srpski. Možemo se pozivati na Zakon o upravnom postupku BiH i na druge zakone države Bosne i Hercegovine koji štite naziv bosanskog jezika. Ali nema potrebe za sve to, jer je Dodik odlučio ići protiv sistema, negirajući državu BiH te prava njenih naroda i građana. Zato ćemo govoriti njegovim jezikom: On će otići s vlasti 2018., a oni koji budu htjeli formirati vlast bez njega u RS-u će morati pristati na priznavanje bosanskog jezika i prekid diskriminacije Bošnjaka u RS-u – poručili su iz “Odgovora”.

U saopćenju za javnost navode da oni ne diraju u srpski jezik, u kulturu i običaje, ne diraju u svetinje te da ne žele da iko dira u njihove.

– Odgovor okuplja ljude od Bosanskog Novog do Foče, sve nas je više i nećemo odustati. Ko god pokuša pregovarati o foteljama u naše ime, a ne bude zaštitio svetinje Bošnjaka, bit će osuđen od naroda i od zajednice. Nećemo odustati i nećemo se predati – ističe Pokret ‘Odgovor’.

(vijesti.ba / FENA)

Komentari su zatvoreni