Pokret Odgovor: Strateški cilj Vlade RS-a je prazna istočna Bosna

Na informaciju da se nesrazmjerno veći dio kreditnih sredstava RS-a plasira u okolinu Banja Luke u odnosu na ostatak ovog entiteta, reagirali su iz pokreta “Odgovor” koji poručuju da je riječ o sistemskom uništavanju istočne Bosne, prenosi agencija Patria.

 

 

Iz „Odgovora“ navode da su plasirani krediti usmjereni na administrativno sjedište entiteta RS i to sa preko 430 miliona KM, dok istočnobosanske opštine ne prelaze 10 miliona u utrošenim sredstvima po jedinici lokalne samouprave.

– Vlada RS-a sistemski radi na tome da cijela regija, sve južno od Bijeljine do Trebinja bude pusto i prazno, a posebno dijelovi gdje se vraćaju Bošnjaci-povratnici. Jedini razvijeni dio istočnog dijela entiteta je Lukavica i Istočno Sarajevo, jer se naslanjaju na privredu Federacije i radna mjesta u državnim institucijama. Za koga se bori Milorad Dodik i Željka Cvijanović? Pa jasno, za održavanje 200 povlaštenih porodica bliskih SNSD-u preko kojih troše javna sredstva kroz ulaganja koja su ograničena na uži prostor Banje Luke. Za njih je vlast i sve ‘srpstvo’ u koje se zaklinju važno od Ulice Vuka Karadžića do Trga RS-a sa brzom linijom do Laktaša.

Njihov strateški cilj je prazna istočna Bosna, te sistemsko obračunavanje sa svim gradovima i opštinama gdje postoji bilo koji vid međuetničke saradnje i komunikacije. Spremni su svu moć, svu ekonomiju, trgovinu i razvoj fokusirati na Banju Luku, a ostalo što se tiče ove politike – može nestati. Na tom putu im nisu važni ni Srbi, ukoliko nisu glasači SNSD-a – zaključuju iz „Odgovora“.

Izvor: Patria

Komentari su zatvoreni