Pokret ‘Odgovor’ traži zaštitu naziva i ravnopravnost bosanskog jezika u RS

Pokret “Odgovor“ danas je uputio inicijativu za izmjene Ustava Republike Srpske, tražeći kroz šest predloženih amandmana, kako navode, veći stepen zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda u ovom bh. entitetu.

 

 

 

U saopćenju za javnost ističu da se prvi amandman tiče zaštite naziva i ravnopravnosti bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, dok se drugim ukida odredba o smrtnoj kazni koja još nije izbrisana iz Ustava RS-a.

Zatim, predložili smo novu ustavnu odredbu o slobodi medija i informisanja koja uključuje obavezu depolitizacije te osiguranja nepristrasnog izvještavanja Radio-televizije RS kao javnog emitera. Četvrti amandman se tiče ukidanja povlaštenog statusa Srpske pravoslavne crkve koja se jedina posebno spominje kao vjerska zajednica u Ustavu – navode iz “Odgovora“.

Predlaži i proširenje Narodne skupštine RS-a na 95 narodnih poslanika uz povećanje garantovanih mjesta sa trenutnih po četiri za Bošnjake, Hrvate i Srbe, na po osam za ova tri konstitutivna naroda i četiri za Ostale.

-Na ovaj način ćemo osigurati i puni legitimitet izbora delegata u Vijeće naroda, što se do sada rješavalo okupljanjem opštinskih odbornika i parcijalnim rješenjima – poručuju iz “Odgovora“.

Također, predlaženo je i smanjenje ovlasti predsjednika RS-a, odnosno obavezu saglasnosti potpredsjednika za pojedine odluke – prilikom predlaganja kandidata za predsjednika Vlade, kandidata za predsjednika i sudije Ustavnog suda, prilikom proglašavanja zakona te davanja pomilovanja.

-Trenutno potpredsjednici nemaju nikakvu funkciju, a na ovaj način bi se osigurala njihova svrsishodnost, uključili Bošnjaci i Hrvati u proces odlučivanja, te smanjila autokratska moć predsjednika RS-a u odnosu na Narodnu skupštinu – stav je “Odgovora“.

Prijedlog šest amandmana bit će upućen Narodnoj skupštini, klubovima odbornika, a “Odgovor“ će tražiti podršku i od političkih stranaka, akademske zajednice i udruženja građana, saopćeno je iz ovog pokreta.

SAFF

Komentari su zatvoreni