Pokret “Odgovor”: Tražimo zaštitu osnovnih vjerskih sloboda u entitetu RSIz pokreta “Odgovor” su u današnjoj bajramskoj čestitci upozorili na diskriminaciju i manjak vjerskih sloboda u Republici Srpskoj.

 

 

“U Ustavu RS je Srpska pravoslavna crkva i dalje povlaštena vjerska zajednica. Nije prekinuta praksa krsnih slava opština i institucija. Nejednaka su izdvajanja za tri najveće vjerske zajednice. Nastava iz islamske vjeronauke se u brojnim zajednicama provodi izvan obrazovnih institucija, za razliku od pravoslavne vjeronauke”, poručuju iz Odgovora.

“Nije utvrđena odgovornost za niz napada na džamije i objekte Islamske zajednice. Fizički napadi na muslimane poput onoga na Nezira Dardagana na Bajram prije par godina ili ubistvo Murata Badića na postavljanju kamena-temeljca Ferhadije nisu riješeni. Ne vodi se evidencija o krivičnim djelima iz mržnje, ne osigurava se zaštita objekata. Umanjuju se izdvajanja za Merhamet, ništa se ne daje iz budžeta RS za manifestacije i organizovanje aktivnosti unutar Islamske zajednice. Sve ovo govori da je čestitka vlasti RS-a isprazna gesta puna fraza bez sadržaja i značenja za muslimane i muslimanke koji žive na ovom području”, zaključuju iz Odgovora.

(ZASREBRENICU.ba)

Komentari su zatvoreni